belgen-trouw-aan-spaarboekje.jpg

mei 2018

Waarom Belgen zo trouw zijn aan spaarboekjes

Uit rondvraag van De Tijd bij een aantal banken blijkt dat de gereglementeerde spaarboekjes in 2017 een toename hebben gekend van zowat 5 miljard euro. Waarom blijven Belgen blijven zo’n trouwe spaarders?

De tegoeden op gereglementeerde spaarrekeningen zijn met zowat 5 miljard toegenomen, blijkt uit een rondvraag van De Tijd bij een aantal banken. Dat is opmerkelijk, want de koopkracht van geld op de klassiek gereglementeerde spaarboekjes bij de grootbanken is vorig jaar met zowat 2 procent gedaald: de consumptieprijzen zijn met 2,1 procent gestegen, terwijl deze spaarboekjes inclusief de getrouwheidspremie het wettelijke minimum van amper 0,11 procent rente opbrengen. Bij sommige kleinere spaarbanken vindt u nog wel gereglementeerde spaarrekeningen aan een hogere rente.

Wachtrekening

De banken wijzen De Tijd op verschillende redenen waarom het spaarboekje populair blijft. Ten eerste worden spaarboekjes vaak als een wachtrekening gebruikt voor geld dat vrijkomt van vervallende kasbons, obligaties en termijnrekeningen. Spaarders wachten dan op een rentestijging om te herbeleggen.

Fiscaal aantrekkelijk

Daarnaast blijven uiteraard de klassieke troeven bestaan van spaarrekeningen: veilig, onmiddellijk beschikbaar en fiscaal aantrekkelijk. Spaartegoeden zijn bovendien tot 100.000 euro beschermd en een deel van de opbrengst is vrijgesteld van roerende voorheffing (1.880 euro per persoon vorig jaar, 960 euro per persoon dit jaar).

Meer rendement bij kleinere online spaarbanken

De consument blijft het vertrouwen in een spaarrekening houden en kiest niet de volle 100% voor alternatieve producten die een beter rendement bieden.

Toch is het opmerkelijk dat ook de tegoeden op gereglementeerde spaarrekeningen bij traditionele banken aangroeiden, terwijl deze spaarboekjes inclusief de getrouwheidspremie het wettelijke minimum van amper 0,11 procent rente opbrengen. Kleinere online spaarbanken hebben daarentegen betere rentes en lagere kosten. Bij NIBC Direct is een rekening openen of beheren nog steeds helemaal gratis. De rente op de Spaarrekening ligt bijna 2 keer hoger dan de meeste klassiek gereglementeerde spaarrekeningen, op de Getrouwheidsrekening zelfs bijna 3 keer hoger. Een alternatief voor een gereglementeerde spaarrekening is de Flex rekening. Hoewel er op de opbrengsten roerende voorheffing wordt afgehouden, ligt de netto-rentevoet net iets hoger dan bij de gewone Spaarrekening. En het grote voordeel: elk kwartaal wordt de opgebouwde rente al uitbetaald. Wachten tot 1 januari om uw rente te krijgen, is op deze spaarrekening verleden tijd.