belgische-spaarders-zetten-gemiddeld-387-euro-per-maand-opzij.jpg

december 2016

Belgische spaarders zetten gemiddeld 387 euro per maand opzij

Naar jaarlijkse gewoonte voerde Intrum Justitia in september zijn EU Consumer Payment Report, een Europees onderzoek bij 21.317 consumenten uit 21 landen over hun uitgaven en hun financiële gewoonten. De resultaten voor België tonen aan dat, ondanks het globale recordbedrag van 265,028 miljard op de Belgische spaarboekjes, slechts één op de twee Belgen elke maand kan sparen.

Wie wel kan sparen, zet gemiddeld 387 € per maand opzij. De meeste spaarders zetten dat geld meteen op een spaarboekje als pensioenspaarpot of voor onverwachte uitgaven.

Sparen voor de kinderen

Het onderzoek leert ons verder dat 83 % van de ouders hun kinderen leert omgaan met geld. Ze zijn namelijk van mening dat een financiële opvoeding hun kinderen kan wapenen voor de toekomst. Twee op de drie ouders vinden dan ook dat scholen meer inspanningen moeten doen om kinderen de basisbeginselen van financieel beheer bij te brengen.

Ouders zetten ook geld opzij om hun kinderen later financieel te steunen. Vier op de tien verwachten namelijk dat ze hun kinderen op financieel vlak zullen moeten helpen als die alleen gaan wonen. Volgens een kwart van de respondenten weerhoudt geldgebrek hun kinderen namelijk om alleen te gaan wonen.

Heeft u een vraag voor ons? We bellen u graag op een ogenblik dat het u uitkomt.

Maak een afspraak