pensioen-hoeveel-sparen-voor-een-gerust-pensioen.jpg

september 2017

Pensioen: hoeveel sparen voor een gerust pensioen?

Vroeg of laat stelt iedereen zich de vraag: hoeveel pensioen zal ik ontvangen? Automatisch volgt dan een nog belangrijkere vraag: zal het volstaan om te leven zoals ik wil? Sparen is een goede optie om daaraan tegemoet te komen. Maar hoeveel moet u sparen?

De meesten onder ons zullen minder inkomsten hebben wanneer ze met pensioen gaan. Hoeveel pensioen u precies zult krijgen, kunt u gemakkelijk berekenen op mypension.be. Om het verschil met wat u nu verdient bij te passen of eventueel nog wat extra te ontvangen, is het aan te raden om tijdens uw actieve jaren regelmatig een extraatje voor uw oude dag opzij te zetten.

Leg inkomsten naast uitgaven

Hoeveel u best maandelijks opzij legt, hangt van heel wat factoren af en is voor iedereen anders. Hoe berekent u dat het best? Begin met uw inkomsten en uw uitgaven naast elkaar te leggen om na te gaan hoeveel extra inkomsten u nodig heeft.

De inkomsten omvatten in eerste instantie het wettelijk pensioen dat u zal krijgen (te berekenen op mypension.be). Daar telt u dan ook een eventuele uitkering van een groepsverzekering bij alsook mogelijke extra’s, zoals huurinkomsten, de verkoop van een tweede verblijf of een toekomstige erfenis.

De belangrijkste vraag om uw uitgaven te berekenen, is: welke levensstandaard wil ik? Bent u tevreden met uw geschatte inkomsten, of had u een ander bedrag in gedachten? Afhankelijk van uw situatie, kunnen ook de uitgaven erg variëren: moet u huur betalen, heeft u een hypothecaire of andere lening af te betalen, studeren uw kinderen, gaat u een eigen auto kopen, wil u sparen voor uw kleinkinderen, bent u van plan om verre reizen te maken, is uw huis aan verbouwingen toe? Allemaal vragen waar u best rekening mee houdt.

Inflatie speelt een rol

Zodra u berekend heeft hoeveel uw inkomsten en uw uitgaven zullen zijn, weet u ook hoeveel u maandelijks en/of jaarlijks eventueel te kort zal komen. Vergeet bij die berekening vooral niet aan de inflatie te denken. Want tegen de tijd dat u met pensioen gaat, zal haast alles duurder zijn. Zo zal bij een inflatie van twee procent, een normale inflatie, 100.000 euro over vijf jaar nog 90.000 euro waard zijn. Omdat het moeilijk is om na te gaan hoeveel duurder, is het gemakkelijker om in de vergelijking de actuele prijzen te behouden maar uw inkomsten wat naar beneden te halen. Als u over 10 jaar een pensioen heeft van 1.500 euro, komt dat vandaag overeen met 1.230 euro aan een jaarlijkse inflatie van 2 procent. Gaat u binnen 20 jaar op pensioen, dan is die 1.500 euro pensioen vandaag slechts 1.000 euro waard.

Deze oefening is interessant om een richtlijn te hebben en om na te denken over uw financiële toekomst. U kunt dan beginnen sparen om bijkomende inkomsten te hebben zodra u met pensioen gaat. En ook al blijven er een aantal elementen onzeker, sparen voor later is altijd een interessante keuze. Begin er dan ook zo vroeg mogelijk mee.