schenkt-u-een-geit-met-eindejaar.jpg

december 2016

Schenkt u een geit met eindejaar?

Meer en meer ngo’s en andere organisaties stellen voor om de traditionele geschenken te vervangen door een gift voor het goede doel… en om deze dan als cadeau te geven. Hoe gaat het in zijn werk? Het bedrag dat u schenkt, wordt gestort aan het project dat u wilt steunen. In ruil daarvoor ontvangt u een symbolische cadeaukaart waar u een persoonlijke boodschap aan kunt toe voegen. Die kaart schenkt u dan aan uw vriend(in) of familielid. Zo dragen jullie samen bij aan iets moois.

Giften en geschenken voor elk budget

Een goed voorbeeld is de Kerstgeit van Oxfam. Voor 25 euro schenkt u een geit (in de vorm van een gift) aan iemand die u dierbaar is en helpt u de landbouwprojecten gesteund door de organisatie. Houd u het liever wat properder, kies dan voor wat symbolische schoolboeken of medicijnen.

Bij SOS Kinderdorpen draait het dan weer allemaal rond samen dingen doen. Wat leuker dan ‘Koekjes bakken’, ‘Samen de kerstboom versieren’ of nog ‘Met de hele familie gezelschapsspelletjes spelen’.

Een van de voordelen van de giften is dat ze mogelijk zijn voor elk budget. Hoe het goede doel kiezen? Kies er best eentje dat na aan het hart ligt van de persoon aan wie u het cadeau schenkt. Die zal er dan des te blijer mee zijn.

Geniet van een fiscaal voordeel

De overheid wil giften aan het goede doel ondersteunen en staat toe deze fiscaal af te trekken, vanaf 40 euro per kalenderjaar en per organisatie. De organisatie moet evenwel erkend zijn door de overheid: een volledige lijst vindt u hier. Zo krijgt u via de belastingen maar liefst 45% van het bedrag van uw gift(en) terug. Als u een geschenk geeft van 60 euro, betaalt u daar zelf dus eigenlijk maar 33 euro voor.

Keuze al kunnen maken?

Steeds meer mensen schenken kerstcadeaus die in feite een gift zijn voor een ngo of een goed doel. Dit jaar staat de Kerstgeit van Oxfam met stip op één genoteerd. Welk geschenk doet u cadeau voor het goede doel dit jaar?

Heeft u een vraag voor ons? We bellen u graag op een ogenblik dat het u uitkomt.

Maak een afspraak