loonkloof-man-vrouw.jpg

januari 2016

Man/vrouw: zelfde job, verschillend loon

Meer dan honderd jaar. Zolang zal het nog duren voordat vrouwen wereldwijd evenveel verdienen als mannen voor hetzelfde werk. Dat is maar één opmerkelijke conclusie uit een rapport van het Wereld Economisch Forum (WEF).

Het WEF onderzocht de genderkloof in 145 landen en rangschikte deze volgens ‘vrouwvriendelijkheid’. De top vijf wordt aangevoerd door vier Scandinavische landen (IJsland, Noorwegen, Finland en Zweden) gevolgd door Ierland. België staat op de 19e plaats.

Minder loon

Gemiddeld verdient een vrouw 11.102 dollar per jaar. Een man verdient bijna het dubbele: 20.554 dollar. Vrouwen verdienen vandaag op jaarbasis wat mannen tien jaar geleden al verdienden. Dit verschil valt deels te verklaren omdat veel vrouwen deeltijds werken en vaker in zachtere sectoren, waar het loon lager ligt.

Maar zelfs voor dezelfde job wordt een vrouw minder betaald. Waar een man 1 dollar verdient, is dat voor een vrouw iets minder dan 60 dollarcent. In België is de kloof kleiner. Toch verdient een vrouw hier per uur nog altijd 10 % minder dan een man.

Werk op niveau

Een van de opmerkelijkste vaststellingen van het rapport gaat over de doorstroming van hoogopgeleide vrouwen naar de arbeidsmarkt. In 97 landen starten meer vrouwen aan een universitaire opleiding dan mannen. Maar slechts in 68 landen hebben ze een job die een universitair diploma vereist. Ook hier is er dus nog heel wat werk aan de winkel.

Heeft u een vraag voor ons? We bellen u graag op een ogenblik dat het u uitkomt.

Maak een afspraak