financieel-voorbereiden-zwangerschap-kost.jpg

augustus 2021

Kind op komst: zo bereidt u zich financieel voor

Fruitpap die door de lucht vliegt, een luide boer terwijl u op restaurant zit of uw autosleutels in de bloempot verstopt? Baby’s en jonge kinderen zijn onvoorspelbaar. Ook het financiële plaatje van een kind is jammer genoeg niet helemaal voorspelbaar. Enkele inzichten en tips ...

Zoveel kost een kind

Een kind kost evenveel als een huis, wordt wel eens beweerd. Maar wat zeggen de cijfers daarover? Volgens de Gezinsbond bedraagt het minimum ‘prijskaartje’ van een kind 152.976 euro. De Gezinsbond gaat uit van een scenario waarbij het ‘kind’ op 25 jaar volledig financieel onafhankelijk is, en houdt geen rekening met kosten voor kinderopvang, onderwijs en uitzonderlijke (medische) kosten.

Een onderzoek van de KULeuven en MyFamily wijst uit dat gezinnen gemiddeld 918 euro per maand aan hun kind (of kinderen) spenderen. Dit bedrag omvat alle rechtstreekse uitgaven: van voeding tot speelgoed, van kledij tot studentenkamer. Als u ervan uitgaat dat een ‘kind’ vanaf 25 jaar helemaal financieel onafhankelijk is, dan komt dat neer op een gemiddeld prijskaartje van 264.384 euro per kind.

De cijfers van de Gezinsbond en KULeuven en MyFamily geven een indicatie. Er zijn natuurlijk nog andere zaken om rekening mee te houden, of in rekening te brengen. Misschien koopt u wel een grotere auto eenmaal het gezin is uitgebreid, terwijl u anders wel tevreden was met een stadsauto? Misschien wil u meer tijd doorbrengen met uw kind en zegt u dat bijbaantje op? Of misschien krijgt u drie kinderen, waardoor de gemiddelde kost per kind kleiner wordt ...

Kortom, in het ‘voordeligste’ scenario kan u ervan uitgaan dat een kind een klein appartement kost. In een ‘gebalanceerd’ scenario kost een kind een huis, en in het ‘duurste’ scenario kost een kind wellicht een villa (met zwembad).

Vier tips om u financieel voor te bereiden op de komst van uw baby

1. Kijk uw spaarreserve na

Met een kind komen niet alleen voorspelbare kosten, maar ook onvoorspelbare kosten. Daarom is het goed om uw spaarbuffer te laten aangroeien. Zo krijgt u meer financiële veerkracht als u plots voor een onverwachte uitgave staat, of voor een kost die u had onderschat.

Denk daarbij ook aan uw gemoedsrust. Geeft een grotere buffer u een gevoel van meer zekerheid nu u extra verantwoordelijkheid draagt? Dan is het goed om uw gevoel daarin te volgen. Met een kind in huis is te veel altijd beter dan te weinig.

2. Bespreek financiële keuzes met uw partner

Adopteert u een kind of krijgt u een kind met uw partner? Dan is het goed om af te stemmen of jullie financiële verwachtingen en plannen op dezelfde golflengte zitten. Zo’n gesprek kan heel wat onbegrip en fricties voorkomen. Enkele zaken die u kan bespreken:

  • Hoe zullen jullie de financiële verantwoordelijkheid voor het kind delen? Als jullie een gezamenlijke rekening hebben, dan kan het evident zijn dat de uitgaven gewoon uit de gezamenlijke pot komen. Maar als u en uw partner gescheiden rekeningen hebben, maken jullie best een plan over hoe jullie de kosten zullen delen. Dit kan een 50-50-verdeling of een andere verdeling zijn, bijvoorbeeld als een van jullie meer verantwoordelijkheid voor de opvang neemt en zijn of haar inkomen kleiner wordt. 
  • Wat gebeurt er als een van jullie besluit deeltijds te werken of (een tijd) thuis te blijven? Jullie kunnen op dit moment van plan zijn om allebei weer te gaan werken, maar misschien veranderen die plannen (noodgedwongen) of kiest een van jullie voor ouderschapsverlof. Jullie becijferen best of het mogelijk is om van één inkomen of met een lager inkomen rond te komen, en welke gevolgen dat heeft voor jullie levensstijl en de manier waarop jullie de uitgaven verdelen. 
  • Als ouders willen jullie het beste voor jullie kind. Voor de ene partner kan dat betekenen dat alle kleertjes en spulletjes nagelnieuw moeten zijn, voor de andere betekent dat deeltijds werken om meer tijd door te brengen met het kind. Luister naar elkaars verwachtingen en bekommernissen: is een tweedehands of derdehands kinderwagen ook oké? Is het oké dat er wat minder loon binnenkomt? ... 
  • Hoe zullen jullie sparen voor later? Het lijkt misschien vroeg om u hier al zorgen over te maken, maar hoe ouder kinderen worden, hoe ‘duurder’ ze ook zijn. Bespreek samen of jullie meteen gaat sparen, hoeveel jullie gaan sparen en hoe dat jullie andere financiële doelen beïnvloedt.

3. Maak een gezinsbudget op

Door een goed overzicht te hebben op uw uitgaven, inkomsten en spaargedrag kan u zien waar er eventuele pijnpunten liggen. Een gezinsbudget bijhouden kan met een huishoudboekje, een app of in een spreadsheet. Dat hoeft geen ingewikkelde boekhouding te zijn. Een eenvoudig overzicht waarin u maandelijks de kosten voor voeding, transport, kleding, plezier, nutskosten (water, stroom, internet, telefoon …), huur/hypotheek en inkomsten noteert, kan al heel wat inzichten opleveren.

Door op basis van uw gezinsbudget regelmatig een projectie voor de komende maanden te maken, kan u tijdig inzien of er bijsturing nodig is. Enerzijds zullen er met een kind in huis extra kosten zijn, anderzijds zullen er ook extra inkomsten zijn zoals het Groeipakket (‘kinderbijslag’ in Brussel en in Wallonië). Vergeet ook niet dat u fiscale voordelen geniet als u een kind ‘ten laste’ heeft: een groter deel van uw inkomen wordt niet belast.

4. Vraag nu al kraamgeld aan

Nog vóór de geboorte of adoptie van uw kind, kan u al kraamgeld aanvragen. Dan heeft u dat geld alvast op uw rekening staan. Het startbedrag ontvangt u ten vroegste 2 maanden voor de geschatte geboortedatum of, in geval van een adoptie, op het moment dat het kind deel uitmaakt van het gezin.

  • In Vlaanderen bedraagt het startbedrag (‘kraamgeld’) en adoptiepremie voor elk kind  1.144 euro.
  • In het Brussels Hoofdstedelijk Gewest ontvangt u voor een eerste kind 1.122 euro, en 510 euro vanaf het tweede kind.
  • Ook in het Waals Gewest kan u voor de geboorte of adoptie een geboortepremie aanvragen, daar ontvangt u voor elk kind 1.122 euro kraamgeld.
Lightbulb

Nestuitbreiding in zicht?

Met een spaarrekening van NIBC Direct bent u helemaal voorbereid.

Heeft u een vraag voor ons? We bellen u graag op een ogenblik dat het u uitkomt.

Maak een afspraak