op-vakantie-met-huizenruil.jpg

augustus 2021

Goedkoop en avontuurlijk op vakantie met een huizenruil

Esther (37) en Bram (43) uit Antwerpen
“Even in het zwembad van de overburen duiken”

huizenruil-1.jpg

Voor veel reizigers is huizenruilen een voordelige, comfortabele en fascinerende manier om op vakantie te gaan. “En om nieuwe mensen te leren kennen”, vullen Bram en Esther uit Antwerpen aan. “Een huizenruil begint al vanaf het moment dat je het eerste contact legt met je toekomstige ruilers. Je mailt, spreekt af en dikwijls volgt er een online videogesprek waarbij je elkaar een beetje leert kennen. Soms leer je ook de buren kennen - zo mochten we eens in Los Angeles in het zwembad van onze overburen zwemmen - en krijg je tips van locals.”

Ook het financiële aspect is niet te onderschatten, zeker niet met twee jonge kinderen. "Je moet al gauw twee hotelkamers boeken, wat dan ook weer niet echt verantwoord is als de kinderen jong zijn. Vakantiehuizen en appartementen zijn ook behoorlijk duur in het hoogseizoen. Met het geld dat we zo uitsparen kunnen we al eens iets extra's doen."

Esther en Bram hebben er al 14 huizenruilen op zitten, waarvan sommige in unieke accommodaties. “Een van de meest memorabele was een huizenruil met mensen uit Berkeley, Californië. We verbleven er een week in de heuvels, met zicht op de Golden Gate brug en Alcatraz Island. We mochten zelfs gebruik maken van hun wagen, want je kan ook kiezen om je auto mee in de ruil op te nemen.”

Ook de twee kinderen van Esther en Bram vinden huizenruilen leuk. “Zeker als we ruilen met een gezin met kinderen. Dan is er opeens allemaal nieuw speelgoed en zijn ze uren zoet.” Van speelgoed tot fietsen, van een wasmachine tot een volledig uitgeruste keuken: met een huizenruil open je mogelijkheden die je bij een standaard hotelkamer nooit kunt krijgen. Met wat geluk hoef je ook veel minder reiskoffers met spullen mee te zeulen, zeker als je kinderen hebt.

Voor het gezin is het belangrijk dat de communicatie vooraf en tijdens elke ruil vlot verloopt. “Dat creëert vertrouwen en zorgt voor een veilig gevoel. Tenslotte laat je ‘vreemden’ in je huis. Je moet er op kunnen vertrouwen dat ze goed voor je huis zorgen, net zoals ze voor hun eigen huis zouden doen”, stippen ze aan. “Een keer verbleven we in een huis dat vol camera’s hing. Uit de berichten die we van de eigenaars ontvingen, bleek dat ze de beelden ook via hun telefoon bekeken terwijl we daar waren. Dat voelde wel als een inbreuk op onze privacy. Los van die ene mindere ervaring kunnen we huizenruilen alleen maar aanbevelen. Als je open staat om andere mensen en andere culturen in je huis binnen te laten, dan zitten ze voor je het weet ook in je hart!”

May (68) uit Antwerpen
“Duurzame en authentieke manier om te reizen”

May deed haar eerste huizenruil toen er van internet nog geen sprake was. ”Dat was een ingewikkelde en tijdrovende investering: de huizen stonden met allerlei codes in een soort catalogus. Je kon dan contact opnemen per telefoon, maar als je dan iemand in het Spaans of Italiaans aan de lijn kreeg, was je snel uitgepraat. Dus wij probeerden vooral te faxen”, glimlacht ze.

Vandaag is huizenruilen simpel dankzij online platforms zoals lovehomeswap.com, homeexchange.com en homelink.org. Je stelt een profiel op van je woning, vertelt kort iets over jezelf en zet je woning online. Via een zoekfunctie en berichtensysteem kan je op die manier contact leggen met tienduizenden huizenruilers van over de hele wereld: van Blankenberge tot Aarlen, van Barcelona tot New York en van Hong Kong tot Buenos Aires.

Toen de kinderen geen zin meer hadden om mee te gaan, stopte May even met huizenruilen. Maar sinds 5 jaar is ze weer actief. Dat bracht haar en haar echtgenoot al op verschillende plekken in de wereld. Huizenruilen kan echter ook dichtbij, in eigen land of in de buurlanden. “In Noord-Nederland verbleven we eens in een prachtig huis met een gigantische tuin. De eigenaars hadden hun hele leven een bloemen- en plantenkwekerij gehad, en ik ben zelf een grote tuin- en plantenliefhebber. Ik heb daar echt mijn hartje opgehaald aan al dat moois.”

Als je een huizenruil doet, wordt er soms van elkaar verwacht dat je wat kleine huishoudelijke taakjes doet. In elkaars huis de planten water geven bijvoorbeeld, of een huisdier verzorgen. “Tijdens een huizenruil in Frankrijk, was er een kater in de woning. Die had echter een meningsverschil met een wilde kater uit de buurt. Die wilde kater kwam elke nacht aan het kattenluik grommen en blazen. Dat een baby je uit je slaap kan houden, dat wisten we, maar een kater …” glimlacht May. “Uiteindelijk heeft een buurman die wilde kater na een paar dagen gevangen met een val en waren we daarna weer gerust.”

Huizenruilen is voor May een duurzame en authentieke manier om op vakantie te gaan. “Het is heel fijn om in het huis van andere mensen te wonen en te zien hoe lokale mensen leven. Ik hou er ook van om mensen in ons huis een plek te geven om datzelfde te doen. Het vergt wel wat inspanning om je huis voor te bereiden om huizenruilers te ontvangen. Maar het is bovenal een heel verrijkende manier van reizen.”

Wouter (40) en Ellen (39) uit Gent
“Avontuur, comfort en het kost bijna niets"

huizenruil-3.jpeg

Wouter en Ellen doen nog maar drie jaar aan huizenruilen. Toch hebben ze al 21 ruilen op de teller staan. “We zijn beide zelfstandigen zodat we wat flexibeler onze vakanties kunnen inplannen. Bovendien spreekt het delen op zich ons aan. Zo zijn we ook lid van een autodeelsysteem in Gent”, vertellen ze. “Het mooie aan huizenruilen is dat er zich opportuniteiten aandienen die anders nooit op je pad zouden komen. Deze zomer ruilen we bijvoorbeeld met een familie uit Lübeck (Duitsland). Op die manier ontdek je plekken die je misschien nooit spontaan als reisbestemming zou kiezen.”

“We houden van buiten zijn, wandelen en fietsen, maar houden toch van de luxe van een echt bed, een echte keuken en wat ruimte om ons heen. Kamperen is niet zo aan ons besteed. Een huizenruil biedt voor ons het beste van twee werelden: het is avontuurlijk en tegelijk comfortabel.”

Het feit dat het nagenoeg niets kost is natuurlijk ook een enorme plus. Wij zouden er anders nooit zo vaak op uit kunnen trekken. Nu hebben we enkel onze reiskosten en eventueel nog wat extra kosten van uitstapjes. Om gebruik te maken van ons huizenruilplatform betalen we ongeveer 125 euro per jaar. Dat is de prijs van 1 of 2 nachtjes op hotel, en voor dat vast bedrag kan je een jaar lang zoveel ruilen als je wil.”

Mooi meegenomen aan huizenruilen is dat je erg gedetailleerd kan zoeken. Zo kan je ook ‘omgekeerd zoeken’ naar huizenruilers die België als voorkeurbestemming hebben. Je kan ook filteren op gezinnen met of zonder kinderen, gepensioneerden (tip: zij hebben vaak een flexibele agenda), kattenliefhebbers en LGBTQ+-vriendelijke huizenruilers. “Wij filteren bijvoorbeeld altijd op huizenruilers zonder huisdieren. Het voordeel aan huizenruilen is dat je dat allemaal kan bekijken en vragen vooraleer je een ruil bezegelt.”

“Uiteraard dien je je eigen huis in orde te hebben als er mensen in je huis komen. Dat kan kort voor vertrek wel even wat stress veroorzaken. Maar hoe vaker je het doet, hoe meer geroutineerd je wordt. We hebben dit jaar gemerkt dat als je om de 2 maanden een ruil doet, je huis behoorlijk op orde blijft”, lachen ze. “Wat wederzijdse inzet om het voor iedereen fijn te maken, is een andere ongeschreven regel onder huizenruilers. We hebben een handleiding van ons huis opgesteld en een map aangelegd met toeristische info van Gent. Daarnaast voorzien we in een welkomstpakketje en een extra set sleutels. We stellen steeds voor om een WhatsApp-groepje aan te maken met de mensen die in ons huis verblijven. Zo zijn we vlot bereikbaar als er vragen zijn.”

Huizenruilen kan op 3 manieren

  • Bij een simultane uitwisseling reizen u en uw uitwisselingspartner tegelijkertijd en verblijven jullie in elkaars woning.
  • Bij een niet-simultane uitwisseling verblijft u in het huis van uw ruilpartner terwijl die ergens anders verblijft.
  • Bij een hospitality exchange verblijven u en uw ruilpartner om beurten als gasten in elkaars woning.
Lightbulb

Hoeveel kost een lidmaatschap van een huizenruilplatform?