bespaar-nu-al-voor-kerst.jpg

oktober 2016

Bespaar nu al voor kerst

De belangrijkste tip is alvast: wacht niet tot december en begin nu al met uw aankopen. Tegen de kerst stijgen de prijzen van kerstartikelen namelijk enorm. Cadeautjes, en dan voornamelijk speelgoed, kunt u best heel het jaar door kopen. De prijzen liggen dan een stuk lager of het speelgoed is in de aanbieding.

Het helpt ook om nu al een lijstje te maken van alle kostenposten voor de kerst. Maak een schatting van de kosten en beslis voor uzelf hoeveel euro u maximaal aan kerst wilt uitgeven. Hou al uw uitgaven tussendoor bij, zodat u weet wat u uitgeeft en kan checken of u binnen uw budget blijft.

Cadeaus

Zeker voor de cadeaus is het best op voorhand een lijst op te maken van de mensen aan wie u allemaal iets wil geven. Als u die lijst altijd op zak houdt, kan u nu al uitkijken naar goede zaakjes. Het helpt alvast om impulsaankopen te vermijden die meestal duurder zijn. Bedenk ook dat een cadeautje niet per definitie duur hoeft te zijn. En wie handig is, kan ook zelf iets in elkaar knutselen. Dat is altijd origineler dan iets uit de winkel.

Thuis Vieren

Andere bespaartip is om het kerstfeest gewoon thuis te vieren. Dat is minstens de helft goedkoper dan op restaurant te gaan. En ook voor het kerstmaal kunt u best nu al de ingrediënten kopen. Zeker voor de drank – en meer specifiek de wijn en/of de champagne – kunt u nu al uitkijken naar promoties in de grootwarenhuizen of op wijnbeurzen.

Als u samen met meerdere vrienden of koppels viert, is het een goed idee om de kosten te delen. Maak dan een lijst op van wat er nodig is en laat iedereen voor een onderdeel van de maaltijd zorgen.

Versiering

Bij kerst hoort traditioneel ook de kerstversiering. Het slimste is uiteraard elk jaar opnieuw dezelfde attributen te gebruiken. En moet er elk jaar een echte kerstboom zijn? Met een beetje verbeelding kunt u er zelf eentje maken uit hout en karton. Of u kan een kunstboom aanschaffen. Die kost misschien iets meer, maar hij gaat meerdere jaren mee. En wenst u eens andere ballen in de boom maar vindt u dat te duur? Doe dan een kerstballenruil met uw ouders, vrienden of collega’s. Zo heeft iedereen andere ballen in de boom en het kost niks.

Cyber Monday

In de USA bieden de meeste winkeliers op de laatste vrijdag van november hun artikelen aan met kortingen die op kunnen lopen tot wel 80%. Deze Black Friday bestaat voorlopig nog niet bij ons. Er zijn echter een aantal winkels die ook hier al aan Cyber Monday doen. Op die dag, dus de maandag na Black Friday, kan men met gigavoordeel online shoppen. Bij ons doen voorlopig maar een paar winkels mee zoals Desigual en Media Markt. Hou ze in de gaten!