Goedkoper leven zonder in te boeten aan comfort. Het kan. Wie wil besparen, kan gebruik maken van een hele reeks apps. We stellen er u enkele voor.
MyShopi verzamelt niet alleen alle recente reclamefolders, het biedt elke week ook cashbacks (producten die terugbetaald worden) en kortingsbonnen op een heleboel producten. Ten slotte digitaliseert de app ook uw klantenkaarten, zodat u die steeds bij de hand hebt.
Voedselverspilling is zonde. Daarom kunnen lokale handelaars en restaurants op het einde van de werkdag hun restjes via de app “Too Good to Go” tegen een mooie korting aanbieden. Heeft u enkele aanbieders in uw buurt, dan kunt u hiervan meeprofiteren.
Waarom zou u een nieuwe boormachine of ander gereedschap kopen als u die toch maar enkele keren gaat gebruiken? U kan ze evengoed lenen bij een buur. Peerby biedt u een overzicht van wat er in uw buurt wordt aangeboden door andere particulieren.
Smappee ontwikkelde een energiemonitor. Het volstaat om een energiemeter aan uw zekeringskast te koppelen, de app te downloaden en te connecteren met wifi om te zien hoeveel energie elk toestel in uw woning verbruikt. Zo kan u vanop afstand uw toestellen bedienen en er de echte energievreters uithalen om ze te vervangen door een zuiniger toestel of om ze op andere momenten te gebruiken. Aan de energiemonitor hangt wel een kostprijs van 229 euro, maar als u – zoals de leverancier beweert – tot 30% bespaart op uw energiefactuur, kan die kost snel terugbetaald zijn.
De verkeersapp Waze loodst u volgens de kortste route naar uw bestemming, rekening houdend met files, ongevallen en gevaarlijke situaties. Hij maakt daarvoor gebruik van de informatie die de gebruikers delen. Hetzelfde doen ze met brandstofprijzen. Op die manier kunt u het goedkoopste tankstation op uw locatie vinden.
4411 is een populaire parkeerapp. U betaalt voortaan alleen nog voor de tijd dat u effectief een parkeerplaats inneemt. Bij de start van het parkeren meldt u zich aan met uw nummerplaat en de parkeerplaats, op het einde meldt u gewoon weer af.
De toepassing geldt voor heel wat Vlaamse gemeenten, alsook in de Brusselse gemeenten Schaarbeek, Sint-Jans-Molenbeek, Koekelberg en Vorst en in de Waalse steden La Louvière, Luik en Verviers.
Daarnaast kan u de 4411-app van Be Mobile ook gebruiken om met uw smartphone een mobiel ticket van De Lijn te kopen. Zo'n mobiel ticket kost u dan 1,80 euro. Voor dat bedrag kan u zich dan 1 uur verplaatsen met bus of tram van de Vlaamse openbaarvervoermaatschappij.
Kostendelend reizen, is het basisprincipe van BlaBlaCar. Wie een (verre) verplaatsing plant, hoeft het hele traject niet met een (half-)lege wagen af te leggen. Via de app van BlaBlaCar kan de bestuurder bekendmaken dat hij nog plaatsen over heeft. Daarbij deelt hij vertrek- en aankomstplaats, de datum en het uur van vertrek mee, alsook een prijs die hij wil vragen aan mensen die mee willen rijden. Vindt hij zo iemand, dan betaalt die dus mee een stukje van de verplaatsing af. Maar ook wie meerijdt, kan een koopje doen. Zo kan u al een verplaatsing naar Parijs maken voor zowat 25 euro.
Gaat u liever met het vliegtuig op reis? Dan kunt u de app van Hopper inschakelen om de goedkoopste vlucht te vinden. Daarbij wordt niet noodzakelijk naar de laagste prijs uit het aanbod van dat moment gezocht. Integendeel. Als u uw reisbestemming voldoende lang op voorhand bekendmaakt, zal Hopper via big data proberen te voorspellen wanneer het ticket op zijn laagste peil staat.
U kan ook vragen een signaal te krijgen op het ogenblik dat er een goedkoper ticket wordt aangeboden of wanneer de prijs weer stijgt. Door op die manier te werken, poneert Hopper tot 40% te kunnen besparen op een vliegticket.