betalen-met-vingerafdruk-of-oogscan.jpg

februari 2017

Betalen met vingerafdruk of oogscan

Zowel Visa als Mastercard onderzocht de mogelijkheden om bij betalingen de pincode te vervangen door een vingerafdruk of een oogscan. Mastercard heeft er nu al een app voor, eind dit jaar zouden ook de Belgische banken ermee uitpakken.

Al in 2014 heeft Apple het gebruik van de vingerafdruk in werking gesteld als identificatiemethode van zijn mobiel besturingssysteem. Voor veel consumenten is het namelijk nog altijd een heel gedoe om via het kleine scherm van hun smartphone allerlei inloggegevens te moeten invoeren. Sindsdien is die techniek in een stroomversnelling geraakt en veel mensen krijgen nu toegang tot hun smartphone via hun duim. Om dezelfde reden worden sinds 2015 toepassingen ontwikkeld om ook via een scan van de ooglens transacties of toepassingen te bevestigen.

Gebruiksgemak

Uit onderzoek van Visa blijkt dat twee op de drie Europese consumenten hiervoor open staat. De helft van de ondervraagden is ervan overtuigd dat dergelijke toepassingen een snellere en eenvoudigere betalingservaring mogelijk maken in vergelijking met de traditionele bevestigingen via pincodes en wachtwoorden. Bovendien vindt één op de drie het een belangrijk voordeel dat zo’n authenticatie de beveiligingsgegevens niet in het gedrang brengt bij verlies of diefstal van een smartphone. Iets meer dan de helft van de ondervraagden heeft een voorkeur voor de vingerafdruk boven de irisscan.

Selfie Pay

Uit het onderzoek van Mastercard blijkt dan weer dat Belgen iets meer terughoudend zijn: slechts één op de drie staat ervoor open. Een pilootproject in Nederland toont echter aan dat wie de methode al effectief mocht gebruiken, helemaal overtuigd is. Het Nederlandse proefproject heeft geleid tot de ontwikkeling van Selfie Pay: een mobiele app die de gebruiker identificeert aan de hand van een vingerafdruk of gezichtsherkenning om een transactie goed te keuren.

Ondertussen werkt Mastercard al in heel Europa met Selfie Pay. Alhoewel ING al sinds 2014 via een app met vingerafdrukherkenning werkt en in Nederland sinds 2015 ook met stemherkenning, is het nog even wachten op de uitrol van Selfie Pay door de Belgische banken later op het jaar.

Heeft u een vraag voor ons? We bellen u graag op een ogenblik dat het u uitkomt.

Maak een afspraak