een-nieuw-biljet-van-50-euro-in-omloop.jpg

mei 2017

Een nieuw biljet van 50 euro in omloop

Sinds begin april zijn de nieuwe biljetten van vijftig euro in omloop. Wat is er anders?

Het € 50-biljet is veruit het populairste van alle eurobiljetten. Vandaag zijn er meer dan acht miljard stuks van in omloop, goed voor ongeveer 45% van alle eurobiljetten. Ter vergelijking: van het € 20-biljet zijn er iets meer dan drie miljard voorradig, de € 100-, € 10- en € 5-biljetten schommelen rond de twee miljard. De twee grootste coupures, € 200 en € 500, worden zelden gebruikt.

Lichteffect op het cijfer 50

Eerste wijziging: het cijfer 50 onderaan links kan van kleur veranderen. Het smaragdgroene cijfer wordt blauw als je het biljet kantelt. Ook zie je een lichteffect als je het biljet op en neer beweegt, precies alsof het cijfer glinstert. Om vervalsing tegen te gaan, is er een betere hologramtechniek gebruikt en heeft het nieuwe biljet een nieuwe veiligheidsdraad. 

Verliefde oppergod

Het vorige € 50-biljet was al 15 jaar in gebruik en het vierde eurobiljet dat sinds 2013 wordt aangepast. De Europese Centrale Bank (ECB) moderniseerde eerder al de kleinere coupures van € 5, € 10 en € 20. Daarmee wil de ECB de biljetten beter bestand maken tegen vervalsing. Kenmerkend aan de nieuwe biljetten is de integratie van een portret van Europa, een prinses uit de Griekse mythologie op wie de oppergod Zeus verliefd was. 

europe-portrait-billet-50-euros.jpg

€ 100 en € 200 binnenkort in een nieuw jasje

Na het € 50-biljet zullen de biljetten van € 100 en € 200 nog een lichte wijziging krijgen. De biljetten van € 500 worden niet vernieuwd. De Europese Centrale Bank had eerder al aangekondigd dat de productie ervan in 2018 gestopt zal worden. Reden? Ze zijn te populair voor criminelen en witwaspraktijken. Het € 500-biljet blijft wel geldig, er worden er gewoon geen meer bijgedrukt.

Bron: http://www.nieuwe-eurobankbiljetten.eu/
Foto's en video: © Europese Centrale Bank

Heeft u een vraag voor ons? We bellen u graag op een ogenblik dat het u uitkomt.

Maak een afspraak