De wintersolden, Batibouw, het Vakantiesalon, het Autosalon: de laatste maanden volgde de ene mooie aanbiedingen op de andere. Tijd om weer grip te krijgen op uw portemonnee. Hierbij een paar slimme tips om het jaar op financieel vlak goed verder te zetten.
Wie echt wil besparen, beperkt uiteraard zijn aankopen. Het gaat er dan vooral om niet in de verleiding te komen. Ga dus niet meteen in op promoties, eenmalige acties of aanbiedingen in de uitverkoop, want dan riskeert u uiteindelijk meer geld uit te geven dan u wou. Koop alleen iets als u dat echt nodig heeft en ga eventueel na of u tot de uitverkoop kan of wil wachten. Bepaal ook op voorhand het maximumbedrag dat u wil uitgeven voordat u naar de winkel gaat, zodat u niet in verleiding komt om een product te kopen en meer uit te geven dan nodig.
Allicht heeft u nog een voorraad aan drank, eten of kruiden in huis, maar bent u dat in de supermarkt alweer vergeten. Het is belangrijk om uw uitgaven aan te passen aan uw werkelijke behoeften. Koop vooral geen overtollige zaken, enkel de basislevensmiddelen. Let daarbij op de juiste hoeveelheden, want verse producten bederven snel. Op voorhand beslissen wat u die week gaat eten, kan helpen om uw boodschappen in goede banen te leiden. Restjes over? De overschot groenten kan u verwerken in bijvoorbeeld een heerlijke groentenomelet of een lekkere soep.
Wat telecom betreft, heeft een op de twee Belgen een abonnement of betaalt een tarief dat niet aangepast is aan zijn werkelijke behoeften. Uw telefoonabonnement of uw internetkosten vergelijken kan lonen. Het Belgisch Instituut voor Postdiensten en Telecom (BIPT) ontwikkelde een simulator om tarieven voor internet, vaste telefonie, gsm en combinatiepakketten makkelijk te vergelijken. Ook is het interessant om jaarlijks het contract met uw energieleverancier te vergelijken, via de CREG-scan bijvoorbeeld.
Daarnaast kost spookenergie een hoop geld. Huishoudtoestellen de hele nacht aan laten of in stand-by laten staan, is weggegooid geld. Trek alle stekkers uit als u gaat slapen.
Weet u waar uw geld elke maand naartoe gaat? Hou een lijst bij van uw uitgaven en kijk ook naar de overschrijvingen en domiciliëringen. Misschien zijn een aantal zaken niet meer nodig. Een krant of tijdschrift dat u nooit leest? Een betaalzender waar niemand naar kijkt? Een abonnement op een sportclub waar u niet meer naartoe gaat? Let ook op of u geen ongebruikte creditcards meer hebt, want ook die brengen alleen maar kosten met zich mee.
Gebruikt u uw wagen alleen voor woon-werkverplaatsingen? Maak een balans op tussen de kosten voor een eigen auto en de vergoeding die u krijgt van uw werkgever als u met het openbaar vervoer of de fiets naar het werk komt. Bij sommige werkgevers krijgt u zelfs een gratis fiets. Ook is het nuttig om uw autoverzekering aan te passen: heeft u nog altijd een omnium-verzekering nodig, bijvoorbeeld? Voor wie niet veel kilometers aflegt, bestaan er voordelige verzekeringen waar u enkel betaalt voor het aantal kilometers dat u rijdt.
Door cash te betalen, blijft u met uw twee voeten op de grond. Een advies dat indruist tegen de tijdgeest van vandaag, maar het helpt om voortdurend te beseffen hoeveel u uitgeeft en u vermijdt meer geld uit te geven dan u eigenlijk wil. Wie met de kaart betaalt, bekijkt een uitgave vooral in functie van het totaal op de rekening, terwijl er bij een cash betaling rekening wordt gehouden met het geld dat we op zak hebben. En dat maakt het makkelijker om de verleiding tot een aankoop te weerstaan. Wat u natuurlijk ook kan doen, is om enkel het geld dat noodzakelijk is voor uw uitgaven op uw betaalrekeningen te plaatsen. Op die manier kan u het geld dat u wil besparen meteen veilig opzij zetten op één van uw spaarrekeningen.
Leuke dingen doen, hoeft niet altijd veel te kosten. Ruil de bioscoop of het restaurant eens in voor een themafeestje of een gezellige filmmarathon. Of bezoek een van de vele gratis musea of parken. Op uitinvlaanderen.be vindt u makkelijk zowel gratis als betalende activiteiten die in jouw gemeente of provincie op til staan.
U hoeft ook niet steeds buitenshuis te gaan om uw vrienden te zien. Thuis een biertje of een wijntje drinken, is veel goedkoper en net zo gezellig als uitgaan. Laat elk om de beurt een gezellige avond organiseren, of zorg dat iedereen een hapje meebrengt zodat de kosten gedeeld worden.
Heeft u een vraag voor ons? We bellen u graag op een ogenblik dat het u uitkomt.
Maak een afspraak