5-tips-om-te-besparen-op-verwarmingskosten.jpg

november 2016

5 tips om te besparen op verwarmingskosten

1. Vergelijk de prijzen

De prijzen van gas en stookolie kunnen nogal verschillen naargelang de leverancier. Van energieleverancier veranderen, kan dan ook een flinke besparing opleveren. Zo kan een gezin met een gemiddeld verbruik 94 euro op zijn elektriciteitskosten en 155 euro op het aardgasverbruik besparen door naar het goedkoopste energiecontract te switchen. In totaal komt dat neer op een besparing van 249 euro per jaar.

Om zelf te berekenen hoeveel u eventueel kunt besparen, ontwikkelde de Vlaamse energieregulator (VREG) de V-test.

Ook het in groep bestellen, levert een voordeel op. Door het bestellen van een grotere hoeveelheid stookolie kunt u een lagere prijs bedingen of besparen op de transportkosten. Sommige lokale overheden alsook allerlei coöperatieven en verenigingen organiseren groepsaankopen.

2. Isoleer uw huis

Hoe minder energie u verbruikt, hoe meer u kunt besparen. De beste manier om minder energie te verbruiken, is uw huis beter te isoleren. Bovendien bestaan er veel subsidies op isolatiewerken. Alle informatie daarover is te vinden op www.energiesparen.be (Vlaanderen), www.ibgebim.be (Hoofdstedelijk gewest) en http://energie.wallonie.be (Wallonië).

3. Verminder uw thermostaat met één graad

De temperatuur met één graad verlagen levert een besparing van 7% op uw verwarmingskosten zonder aan comfort te moeten inboeten. In de woonkamers is 19°C een ideale temperatuur, in de slaapkamers is het aan te raden niet boven de 17°C te verwarmen.

4. Plaats een reflecterende folie achter uw radiatoren

Door achter de radiatoren een reflecterende radiatorfolie aan te brengen, zal 90% van de warmte die anders in de muur verdwijnt, in de kamer gestuurd worden. Doe dit enkel met slecht geïsoleerde muren om condensatieproblemen te vermijden.

Het warmterendement van de radiatoren of convectors zal bovendien een stuk hoger liggen wanneer u ze voor de winter eens ontlucht en stofvrij maakt. Let er ook op dat ze niet bedekt of afgeschermd zijn door een gordijn. Zet ook geen zetel of andere grote zaken voor de radiator want dat verhindert de circulatie van de warme lucht.

5. Maak gebruik van de zon

Laat overdag de overgordijnen open langs het zuiden van de woning zodat de zon lekker naar binnen kan schijnen en doe niet zo vlug de zonwering naar beneden. Zon is gratis warmte. Zodra het donker wordt en de verwarming aanslaat, kunt u best de overgordijnen sluiten en de rolluiken naar beneden laten. Zo blijft de warmte binnen en houdt u de koude buiten.