winkel-nu-betaal-later.jpg

december 2016

Winkel nu, betaal later

Lijkt het u ook leuk om te kunnen winkelen zonder meteen uw aangekochte producten te moeten betalen? Momenteel kan dat in één van de negen winkels van Topshop. De Australische kledingretailer test samen met de betalingsdienst Afterpay een systeem uit waarbij klanten een app van Afterpay dowloaden waarin ze vervolgens de gegevens aanbrengen van de producten die ze willen kopen. Ze krijgen dan een barcode op hun smartphone die ze aan de kassa tonen voor ze de winkel verlaten. Afterpay betaalt het bedrag aan de winkel en de klanten krijgen maximum 56 dagen de tijd om de som aan Afterpay terug te betalen, zonder interesten. Ze kunnen dat in één keer of in een aantal keer doen. Bij niet-betaling krijgen de klanten boetes voor wanbetaling aangerekend.

Ook bij ons

In België en Nederland heeft Afterpay dit systeem al langer uitgewerkt, maar uitsluitend voor online aankopen. Via de website kunt u bij meer dan 70 onlinewinkels terecht waar u producten kunt bestellen die u pas hoeft te betalen nadat ze thuis zijn geleverd. U betaalt dan enkel de producten die u bevallen en die u wil behouden. Zodra de bestelling geleverd is, ontvangt u een betaaloverzicht per e-mail. Deze kunt u direct via de betaalknop of binnen de 14 dagen voldoen. 

Opgelet

Ook al kan dit systeem voor velen als muziek in de oren klinken, het is voornamelijk bedoeld om mensen meer te doen kopen. Vooral mensen die krap bij kas zitten, zullen hier graag gebruik van maken. De neiging om dan meer te kopen, is groot en kan achteraf voor meer schulden zorgen. Let dus goed op wanneer u hiervan gebruik maakt.