bitcoin.jpg

juni 2016

Wat zijn bitcoins nu eigenlijk?

Bitcoins vindt u enkel op het internet, er bestaan geen fysieke munten of biljetten van. U kunt bitcoins op verschillende manieren online kopen en verkopen.

Opmerkelijk is dat bitcoins niet uitgegeven zijn door een land of overheid, maar gebruikt worden door een community van mensen over de hele wereld. Met vallen en opstaan is de virtuele munt sinds 2010 gestaag aan zijn opmars bezig. Voor wie twijfelt: de bitcoin is wel degelijk een wettig betaalmiddel. Dat zei het Europees Hof van Justitie eind 2015.

Veilig of niet?

Eens u bitcoins bezit, kunt u er betalingen mee uitvoeren. Dat kan natuurlijk alleen bij handelszaken die de munt aanvaarden. En dat hoeven niet alleen webshops te zijn. Zo kunt u in België bijvoorbeeld terecht bij een dokter, tandarts en horecazaken. Al blijft het aantal plaatsen héél beperkt.

Maar wat is dan het verschil met klassiek internetbankieren in euro’s? Simpel gezegd: er is geen enkele tussenkomst van een bank nodig. U bent als het ware uw eigen bank. Daardoor hebt u natuurlijk geen enkele garantie qua veiligheid. Er bestaan wel verschillende tools om uw bitcoins te bewaren, zoals een ‘online portemonnee’. Maar elk systeem heeft zijn voor- en nadelen. Opletten geblazen!

Wisselvallige koers

Bent u van plan om de stap naar bitcoins te zetten? Vergeet dan nooit dat de waarde ervan hard kan schommelen: de koers is heel wisselvallig. Sommigen hebben met de handel in bitcoins al veel geld verdient… én verloren. Wilt u uw geld veilig opzij zetten, dan kiest u beter voor een spaarrekening bij NIBC Direct.

Heeft u een vraag voor ons? We bellen u graag op een ogenblik dat het u uitkomt.

Maak een afspraak