Een nieuwe keuken, een nieuwe slaapkamer of een volledig nieuw huis? “Welke bouw- of verbouwplannen u ook heeft: een duidelijke offerte vragen is even belangrijk voor uw portefeuille als voor uw gemoedsrust”, vertelt advocaat Arnt Proost, gespecialiseerd in bouw- en aannemingsrecht. Een aantal tips.
“Naast het vergelijken van prijzen, biedt een offerte het voordeel dat de aannemer zich ertoe verbindt om bepaalde werken voor een bepaalde prijs uit te voeren”, vertelt Arnt Proost. “Zonder offerte in handen kan u een factuur veel moeilijker betwisten. Als u geen offerte of aannemingsovereenkomst heeft, is de aannemer ook vrij om zelf de prijs te bepalen (de zogenaamde partijbeslissing). Wel mag de aannemer echter geen onredelijk hoge prijzen aanrekenen.”
“Een offerte is een formeel aanbod tot het sluiten van een overeenkomst. Als u de offerte tekent, dan is ze ook bindend volgens de voorwaarden die in de offerte staan beschreven”, stipt Arnt Proost aan. “Tenzij u hierover onderling overeenstemming vindt met de aannemer, kunt u er in principe niet meer onderuit.”
“De aannemer kan vrij bepalen of hij daarvoor iets aanrekent. Indien u een offerte aanvraagt, dan polst u dus best of er kosten aan verbonden zijn (ook voor een eventueel plaatsbezoek). In het geval een offerte inderdaad betalend is, doet u er goed aan om vooraf een schriftelijke bevestiging van de kostprijs te vragen. Dat mag ook per mail.”
“Vergat u te vragen of een offerte gratis is? Dan hoeft u zich daar niet meteen zorgen over te maken”, stelt Arnt Proost gerust. “In de praktijk geven aannemers hun offertes meestal sowieso al gratis. Rekent de aannemer echter toch kosten aan voor het opstellen van een offerte, zonder u hiervan vooraf op de hoogte te brengen? Dan zal bij een eventueel dispuut de rechtbank meestal geneigd zijn de particulier in het gelijk te stellen. Immers is er op voorhand niet afgesproken dat een prijs zou worden betaald.”
“Let wel: als u niet alleen een offerte, maar bijvoorbeeld ook bouwadvies vraagt, dan kan de aannemer ook een factuur opstellen voor het gevraagde advies.”
“Ik adviseer meestal om 3 offertes te vragen. Zo heeft u al een goede indicatie. Het staat u uiteraard vrij om nog meer offertes te vragen. Belangrijk is vooral dat u geen appelen met peren vergelijkt”, beklemtoont Arnt Proost. “Gaat het om dezelfde kwaliteit van bouwmaterialen? Geldt er een vaste prijs of een uurprijs? Is de opkuis inbegrepen of niet …? Zorg dus dat u steeds goed kan vergelijken. Vraag schriftelijk opheldering en/of een meer gedetailleerde offerte bij onduidelijkheden.”
“U kunt meestal heel wat bereiken door even te bellen en uw bezorgdheden te uiten. Dat werkt het best op een gemoedelijke toon. Na het telefoongesprek stuurt u nog even een mail waarin u verwijst naar het telefoongesprek. In de mail somt u uw bezorgdheden op en schrijft u neer wat u telefonisch bent overeengekomen. Komt het later toch tot een ernstig dispuut, dan heeft u dat op papier. Dat kan in de rechtbank in uw voordeel pleiten.”
Dit artikel vormt geen juridisch advies en mag niet worden ingeroepen als zodanig. Het is raadzaam om u voldoende te informeren, gepaste diensten of experts terzake te raadplegen.