In België moet je gemiddeld 232 euro verdienen om er 100 op zak te houden. Toch is deze belastingdruk niet de hoogste van Europa. Voor het eerst heeft Frankrijk ons van de hoogste plaats verdrongen.
Sinds enkele jaren brengt de Brusselse denktank Institut Économique Molinari de fiscale en sociale druk op het gemiddelde loon in de 28 Europese lidstaten in kaart. Voor deze berekening houden de onderzoekers rekening met vier factoren: de sociale bijdragen voor werkgevers, de sociale bijdragen voor werknemers, de inkomstenbelasting en het btw-tarief. De belastingdruk voor een gemiddelde Europese werknemer bedraagt dit jaar 44,96 procent. Dat is 0,23 procentpunt minder dan in 2015, maar nog altijd 0,97 procentpunt hoger dan in 2010.
Als een gemiddelde Europese werknemer 100 euro verdient, gaat dit jaar 44,96 euro naar de fiscus. De overige 55,04 euro kan hij naar believen besteden. In vergelijking met 2015 houdt een gemiddelde werknemer dit jaar 0,23 euro meer over. Maar na de betaling van alle sociale bijdragen en belastingen heeft hij uiteindelijk 0,97 euro minder in de hand dan in 2010.
Inwoners van de eurozone zijn slechter af dan Europeanen uit lidstaten die de Europese eenheidsmunt niet gebruiken. Die tendens was van 2010 tot en met 2013 nochtans helemaal anders. Europa doet het de afgelopen jaren wat minder op economisch vlak, met als gevolg dat gezinnen volgens het Institut Molinari twee keer worden getroffen. Omdat werkgevers vandaag meer sociale bijdragen betalen dan enkele jaren geleden, zullen ze minder snel geneigd zijn hun personeel een loonsverhoging te geven. Daarnaast ziet de werknemer zijn nettoloon dalen omdat ook hij meer sociale bijdragen betaalt, zijn inkomsten zwaarder belast worden en het btw-tarief vaak omhoog ging.
De afgelopen vijf jaar was België altijd het land met de hoogste belastingdruk. Die eer valt dit jaar Frankrijk te beurt. De belastingdruk bedraagt er namelijk 57,53% tegen 56,90% in België en 54,70% in Oostenrijk. Het land met de laagste belastingdruk is Cyprus met 23,85%. Volgens het rapport heeft België de koppositie kwijtgespeeld dank zij de taxshift die de federale regering van Charles Michel doorvoerde. Daardoor daalde het belastingtarief voor een gemiddelde Belgische werknemer van 59,47% in 2015 naar 56,90% dit jaar.
Het volledige rapport is hier te vinden.
Heeft u een vraag voor ons? We bellen u graag op een ogenblik dat het u uitkomt.
Maak een afspraak