77 elektrische toestellen. Zoveel telt een gemiddeld Belgisch gezin er volgens Recupel. Van opladers tot modems: een deel daarvan zit in het stopcontact zonder dat we ze altijd gebruiken. Wat kost dat sluipverbruik jaarlijks?
Het rode lampje van uw tv en radio? De opladers van uw smartphone en laptop? Of dat klokje op uw microgolfoven? U heeft vast ook een handvol elektrische toestellen in huis die gewoon altijd ingeplugd zijn. Hoewel u ze niet 24/7 gebruikt, knabbelen ze wel 24/7 stroom weg.
Maar loont het eigenlijk nog wel om op die kleintjes te letten, zeker in tijden waar apparaten steeds energiezuiniger worden?
Jawel, want hoewel niemand het exact weet, gaat wellicht jaarlijks 5 tot 10% van het elektriciteitsverbruik verloren door sluipverbruik. Goed voor 1% van de wereldwijde CO2-uitstoot.
Een staande lamp verbruikt geen stroom als de schakelknop uit is, ook al zit de stekker nog in het stopcontact. Bij andere toestellen is dat anders. Een oplader blijft bijvoorbeeld een kleine hoeveelheid stroom verbruiken, zelfs als er geen tablet, smartphone, laptop, elektrische tandenborstel, fietsbatterij … op aangesloten is. Dat komt omdat de stroomkring in een oplader altijd gesloten is. Ook andere toestellen verbruiken energie, ook al gebruikt u ze niet.
Sibelga, distributienetbeheerder voor gas en elektriciteit in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, zette 2 jaar geleden de vijf grootste boosdoeners op een rijtje, en rekende uit wat die 5 kosten aan sluipverbruik in een doorsnee gezin:
Samen zijn die goed voor 64 euro. Maar vermits we gemiddeld 77 toestellen in huis hebben zal de uiteindelijke kost veel hoger zijn. Denk aan de opladers van uw smartphone of tablet, de modem (en eventueel wifi-extender) die de klok rond aanstaat, enzovoort. Elk watt sluipverbruik kost u per jaar ongeveer 2 euro, en vele kleintjes maken groot.
Zo hoeft u maar op één knop te drukken om alle aangesloten toestellen helemaal uit te schakelen. U kan ook een stekkerdoos per groep gebruiken. Bijvoorbeeld één voor uw tv (tv, decoder, geluidsinstallatie, spelconsole …), computer (computer, schermen, printer … ), enzovoort. Een stekkerdoos met schakelaar kost ongeveer 15 tot 30 euro.
Zo’n apparaatje komt tussen het stopcontact en de stekker van het toestel (bijvoorbeeld tv) te zitten. De stand-by killer voorkomt sluipverbruik door het toestel helemaal uit te schakelen wanneer het in de stand-by modus staat. Een stand-by killer kost ongeveer 5 tot 15 euro.
Een elektriciteitsmeter, wattmeter of verbruiksmeter sluit u aan tussen het stopcontact en de stekker van het apparaat waarvan u het sluipverbruik wil weten. Zo’n meter kost ongeveer 20 tot 30 euro.
Haal de lader uit het stopcontact zodra uw laptop, tablet, smartphone, scheermachine … opgeladen is. Anders blijft die stroom verbruiken.
Per ijslaag van 2 mm verbruikt een diepvriezer ongeveer 10% meer energie. Extra tip: door diepgevroren producten in de koelkast te ontdooien, bespaart u flink wat energie in de koelkast.
Het deksel houdt de warmte in de kookpot. Op die manier heeft u minder energie nodig om die broccoli of pasta gaar te maken, en bent u sneller klaar. En het kan nog duurzamer, volgens de Nederlandse kok Pierre Wind. Hij gebruikt een methode om aardappelen, pasta, broccoli, eieren … te koken door ze in een pot met deksel op het vuur te zetten en van het vuur te halen zodra het water het kookpunt bereikt. De producten garen verder in het water en zo valt er heel wat energie te besparen. Een perfect hardgekookt ei heeft u bijvoorbeeld gemakkelijk en duurzaam na 8 minuten (gerekend vanaf het moment dat u de pot van het vuur haalt).
Sinds 2009 moeten onder meer computers, tv's, audio- en videoapparatuur, magnetrons en elektrisch speelgoed na een tijd automatisch overschakelen naar een uit- of spaarstand. Dat is een verplichting voor elektronicaproducenten die hun toestellen in de EU verkopen en/of maken. Sinds 2013 mogen ze in de stand-by-modus ook niet meer dan 0,5 watt verbruiken. Deze regels hebben het jaarlijkse elektriciteitsverbruik met ongeveer 35,5 tWh per jaar doen dalen - het equivalent van het jaarlijkse energieverbruik van Roemenië. Dit bespaarde Europese consumenten 25 miljard euro per jaar en 39 miljoen ton CO2-emissies.
Bron: Europese Commissie
Heeft u een vraag voor ons? We bellen u graag op een ogenblik dat het u uitkomt.
Maak een afspraak