Als u schoolgaande kinderen heeft, dan weet u dat u voor de start van het nieuwe schooljaar een redelijk groot budget moet voorzien. Naast de kosten voor schoolmateriaal komen daar ook uitgaven bij voor transport, opvang, kleding en maaltijden. Hier volgen 6 tips om op die uitgaven te besparen.
Waarom zou je het leermateriaal elk jaar nieuw moeten kopen? Tegenwoordig kan je alles tweedehands kopen, of het nu om een boekentas, boeken of schoolmateriaal gaat. Om van kleren nog maar te zwijgen. Ze worden dan ook veelvuldig te koop aangeboden op tweedehandssites en tweedehandswinkels. Je kan er tussen de 25 en 50% mee uitsparen. Bovendien kan je in veel tweedehandswinkels met ecocheques betalen.
De boeken die je vorig jaar hebt gekocht en die je kinderen niet meer nodig hebben, kan je natuurlijk zelf verkopen. Als je ze voor de helft van de aankoopprijs verkoopt, heb je weer geld over om de boeken van dit schooljaar te kopen.
Veel materiaal van vorig jaar kan nog altijd dienen. Een rekenmachine van een oudere zus of broer, een paar vergeten pennen ergens in een lade, een ringmap met verouderde documenten. En die rugzak moet misschien niet echt vervangen worden.
Veel boekenhandels en warenhuizen voeren aan het begin van elk schooljaar speciale acties voor lesmateriaal. Zoek deze acties op en koop voordelig. Het is overigens aan te raden om de aankopen voor schoolmateriaal al eind juli of begin augustus te doen. In september gaan de prijzen vaak weer omhoog.
Het goedkoopste transportmiddel is en blijft de fiets. Bovendien blijven je kinderen ervan in vorm. Als de school of de universiteit per fiets niet bereikbaar is, bezorg je kinderen dan een abonnement op bus, tram, metro en/of trein. Met een document van de school krijgt elk kind een goedkoop schoolabonnement op het openbaar vervoer.
Steeds meer ouders maken gebruik van groepsaankopen om schoolmateriaal te kopen. Bij een groepsaankoop plaats je met liefst zoveel mogelijk ouders samen een bestelling bij winkels of sites die schoolmateriaal verkopen. Hoe groter je bestelling, hoe goedkoper het wordt. Ook winkels voor kantoormateriaal zoals JM Bruneau, Schäfer, e.a. geven hoge kortingen bij grote aankopen. Check bij de school van je kinderen of er al een initiatief bestaat voor groepsaankopen.
Via deze site kan je bij een groepsofferte aansluiten of zelf een groepsaankoop voorstellen. Anders kan je op het internet naar sites voor groepsaankopen zoeken. Alvast één voorbeeld is hier te vinden.
Heeft u een vraag voor ons? We bellen u graag op een ogenblik dat het u uitkomt.
Maak een afspraak