Maand Niets Uitgeven Challenge

oktober 2022

Een-maand-niets-uitgeven-challenge: iets voor u?

Uw uitgaven een maand lang op dieet zetten, en het tegelijk plezant houden? Ontdek hoe u uw slaagkansen verhoogt …

Als u uw spaarrekening wil aandikken, kan een maand-niets-uitgeven-challenge een uitstekende tactiek zijn. Tijdens deze challenge engageert u zich om geen geld uit te geven aan alles wat niet essentieel is. U kan ook klein beginnen met een week, als een hele maand nogal drastisch lijkt. Of zelfs met een dag.

Hoewel een maand geen geld uitgeven als een saai en droog vooruitzicht klinkt, kan de uitdaging net heel leuk zijn. En wie uiteindelijk de smaak te pakken krijgt kan de gewoonte kweken om elk jaar, halfjaar of zelfs elk kwartaal de maand-niets-uitgeven-uitdaging te herhalen. Klaar om het ook eens te proberen?

Evalueer uw uitgaven

Om te kunnen beginnen met de uitdaging, moet u uw uitgaven verdelen in twee categorieën: essentieel en niet-essentieel. Dus moet u eerst weten waar uw geld elke maand naartoe gaat. Betaalt u vooral met de kaart, dan vindt u die informatie makkelijk terug in de historiek van uw rekeningoverzicht. Maar ook kassatickets − op papier, in uw mailbox of apps − bevatten waardevolle info over uw aankoopgedrag. Een boodschap in de supermarkt, hoeft bijvoorbeeld niet altijd volledig onder essentiële uitgaven te vallen.

Wat binnen essentiële uitgaven valt, zal wellicht voor de hand liggen: uw huur of hypotheek, voeding, verzekeringen, geneesmiddelen, … Maar u zal ook merken dat er uitgaven zijn waar u zonder kan: een diner in een restaurant, afhaalmaaltijden, manicures of (online) impulsaankopen zijn voorbeelden van niet-essentiële uitgaven.

Sommige uitgaven vallen niet altijd duidelijk te categoriseren. Een reep chocolade bij uw wekelijks supermarktbezoek, bijvoorbeeld. Of een takeawaykoffie op het station onderweg naar werk. U zou die kunnen schrappen, maar als uw humeur daardoor een maand lang onder het vriespunt zit, haalt u alle plezier uit de challenge. En mogelijks ook de motivatie om door te zetten. Aan u de keuze of u die reep chocolade of meeneemkoffie nu als noodzakelijk of niet beschouwt: u blijft zelf de meester van uw challenge.

Daarnaast zullen er ook uitgaven zijn waar u zonder zou kunnen leven, maar die het voor u niet waard zijn om op te bezuinigen. Als u 8,99 euro per maand uitgeeft aan uw Netflix-abonnement, kan het de moeite waard zijn om die uitgave bij ‘essentieel’ te zetten omdat u daarmee urenlang vermaak krijgt voor weinig geld en ondertussen geen centen uitgeeft in de bioscoop of aan andere dingen.

Uw uitgaven op een rij zetten is bovendien een opportuniteit om uw abonnementen te bekijken: de krant, de fitness, het groentepakket aan huis, de poetsfirma die de ramen komt wassen, ... Hét moment om u af te vragen of ze nog altijd waar voor hun geld bieden.

Denk na over uw gewoontes

Er zijn wellicht ook nieuwe gewoontes die u makkelijk kan aannemen. Kraantjeswater drinken in plaats van duur flessenwater, want dat lest de dorst even goed. Of trager met de auto rijden bijvoorbeeld, want dat bespaart brandstof. Of kortingsbonnen uitknippen voor producten die voor u een essentiële aankoop zijn. Of altijd eerst checken wat u nog in de voorraadkast of diepvries heeft en dat eerst opmaken. Enzovoort.

Het voorbereidende werk vraagt even tijd en moeite, maar u bent uiteindelijk een pak waardevolle inzichten rijker. Eenmaal u alles op een rij heeft, kan u een schatting maken van hoe veel u na een maand kan besparen. Dat wordt dan uw doel om naartoe te werken.

Volgens de jongste cijfers van Statbel besteedden de Belgische huishoudens in 2020 gemiddeld 2.934 euro per maand: 32% van de uitgaven gaat naar de woning (incl. water, gas- en elektriciteitskosten), 16% naar voeding en 10% naar transport. Als een doorsnee huishouden bijvoorbeeld 15% kan wegknippen in niet-essentiële uitgaven, dan zou dat na een maand al 440 euro opleveren.

Leg een specifiek doel vast

Minder uitgeven moet ook belonend zijn. U moet dus een reden hebben waarom u uw geld niet wil uitgeven. Leg met andere woorden een of meerdere financiële doelen vast. ‘Geld besparen’ is daarvoor te algemeen. Kies daarom voor doelen die specifiek, meetbaar, haalbaar en tijdsgebonden is. Bijvoorbeeld, in één maand wil ik:

  • 75 euro extra op mijn spaarrekening zetten voor mijn pensioen
  • 100 euro opzij zetten voor mijn volgende zomervakantie zodat ik 10 in plaats van 9 dagen op reis kan
  • 50 euro extra opzij zetten voor de nieuwe gordijnen die ik nog dit jaar wil
  • 50 euro extra in mijn beleggingsplan storten
  • 25 euro aan het Rode Kruis schenken

Sparen doet u niet alleen

Een uitdaging aangaan en volhouden gaat altijd makkelijker als u hem niet alleen aangaat. Probeer anderen erbij te betrekken. Niet alleen kunnen jullie een steun zijn voor elkaar, jullie kunnen ook samen manieren bedenken om geen geld uit te geven.

Een eventuele partner en kinderen zijn logische bondgenoten, maar ook met uw vrienden(groep) kan u de maand-niets-uitgeven-uitdaging aangaan. Zeker als u een druk sociaal leven hebt, kan dat zijn nut bewijzen: het zou zonde zijn als u deze maand past voor het maandelijkse diner op restaurant en een andere vriend de maand daarop hetzelfde doet. Of u kan de wekelijkse squash-date vervangen door een uurtje jogging.

Ga ervoor, maar hou een stuk flexibiliteit

Wellicht zal niet alles van een leien dakje lopen. En dat hoeft ook niet. Er kunnen ongeplande uitgaven opduiken. Klamp u dus ook niet té hard vast aan de challenge. Als u naar de dokter moet, ga dan naar de dokter. Flikkeren alle lampjes op het dashboard van uw wagen? Ga dan naar de garage.

Accepteer dat u een ‘fout’ zal maken, of een paar ‘fouten’. Dat is niet erg. Na een afmattende nacht met kinderen die om 4 uur klaarwakker zijn of een slopende dag op het werk, is het helemaal oké om een afhaalmaaltijd te bestellen in plaats van zelf in de potten te roeren. Gun uzelf tijdig een pauze. En herinner u de volgende dag – na een goede nachtrust – opnieuw aan uw doel en pik de draad weer op.

Gaat het niet perfect, concentreer u op de successen, hoe klein ook. Elke extra euro is een overwinning. Hou naarmate u verder komt tijdens de challenge ook uw vorderingen bij. Een budgetterings-app, spreadsheet of huishoudboek kan helpen om te zien hoeveel u uitgeeft en bespaart. Dat helpt om vol te houden.

Zet ten slotte de kat niet bij de melk. Plaats (een deel van) het geld dat u wil besparen meteen op een aparte spaarrekening. Het geeft u extra bedenktijd als een impulsaankoop u probeert te verleiden. En het geeft u een voorsprong op de overwinning en op een portie extra zakgeld.

Heeft u een vraag voor ons? We bellen u graag op een ogenblik dat het u uitkomt.

Maak een afspraak