Goedkoper Tanken In Buitenland

mei 2022

Over de grens tanken: loont dat de moeite voor uw portemonnee?

Belgen naar Frankrijk, Nederlanders naar Duitsland en Duitsers naar Polen: over de grens tanken lijkt wel Europese volkssport. Maar is dat de omweg ook echt waard voor uw portemonnee?

Even een klein ommetje maken om in het dorp verder goedkoper te tanken: dat doen we wellicht allemaal eens. Maar kan het ook interessant zijn om de grens over te steken, nu brandstofprijzen de jongste maanden ongekende hoogtes bereikten?

Dat antwoord is niet zwart-wit. Als u sowieso die richting uitmoet en u maakt van de uitstap ook gebruik om andere waren goedkoper in te slaan? Dan is het een no-brainer om goedkoper over de grens te tanken. Moet u 150 kilometer rijden én langs de Antwerpse ring op vrijdagnamiddag? Dan zal het u (en het milieu) vooral veel stress kosten.

Tanken in het buitenland is bovendien niet altijd beter voor uw portemonnee en veel hangt ook af van het type brandstof. Op basis van de cijfers van de Nederlandse verkeersorganisatie ANWB van 27/05/2022, is tanken momenteel goedkoper in Luxemburg en Frankrijk maar niet in Nederland of Duitsland. Terwijl diesel tanken in maart nog in elk buurland goedkoper was. Let op: de cijfers zijn indicatief en kunnen afwijken per tankstation. Voor de meest actuele cijfers kan u een kijkje nemen op de websites van bijvoorbeeld Touring of ANWB.

Hoeveel rendeert het als u omrijdt?

Laat ons ervan uitgaan dat u in België aan de pomp 2 euro per liter betaalt. Om te weten of het de moeite loont om uw tank te gaan vullen, moeten we echter niet alleen rekening houden met het verschil in brandstofkosten. Ook het meerverbruik dienen we mee te tellen: door een omweg te maken verbruikt u immers ook.

Als we ervan uitgaan dat u 50 liter kan tanken en dat uw wagen gemiddeld 5 liter per 100 kilometer verbruikt, dan komen we tot deze besparing:

Kostprijs brandstof Omweg van 20 km Omweg van 50 km Omweg van 100 km
0,10 € goedkoper 3,10 euro 0,25 euro -4,50 euro
0,20 € goedkoper 8,20 euro 5,50 euro 1,00 euro
0,30 € goedkoper 13,30 euro 10,75 euro 6,50 euro
0,40 € goedkoper 18,40 euro 16,00 euro 12,00 euro
0,50 € goedkoper 23,50 euro 21,25 euro 17,50 euro

De grens oversteken kan dus de moeite lonen, tenzij u meer dan 100km moet omrijden voor een brandstofverschil van 10 cent per liter. Vergeet bovendien niet dat er ook verborgen kosten zijn. Om volledig te zijn, zou u ook een prijs moeten plakken op de tijd die u investeert om verder te gaan tanken, voor de slijtage aan uw banden en remmen en eventuele andere kosten. Deze kosten zijn in bovenstaand voorbeeld buiten beschouwing gelaten.

Hoeveel mag u maximaal tanken in het buitenland?

Elke week speciaal de grens oversteken kan veel gedoe zijn om een paar euro’s te besparen. Voor uw portemonnee zou het op her eerste gezicht slimmer zijn om een reeks jerrycans te kopen en meteen telkens 100 of 200 liter extra te tanken. Alleen mag dat niet zomaar.

Het vervoer van gevaarlijke goederen is wettelijk geregeld op Europees niveau. Koopt u als particulier benzine of diesel voor eigen gebruik in het land waar u wettelijk verblijft (in België dus), dan mag u in regel tot 240 liter brandstof in uw koffer transporteren. Als u dat wil doen dan heeft u al 12 stevige jerrycans van 20 liter (en een grote kofferruimte) nodig. U moet er daarnaast voor zorgen dat er geen lekkage optreedt en dat u de jerrycans goed vastmaakt.

Maar als u brandstof importeert, dan gelden andere regels (omwille van de accijnzen). Die stellen dat u in een land van de EU in regel maximaal 10 liter in een jerrycan mag importeren. Wordt u betrapt met meer, dan neemt de dienst Douane en Accijnzen de brandstof in beslag en krijgt u een boete.

Hoewel u wat geld kan besparen door 10 liter extra in te slaan, is dit af te raden omwille van de veiligheidsrisico’s. Niet alleen voor onderweg, maar ook als u de brandstof ergens opslaat en er onheil optreedt.

Ecologisch rijden om te besparen op het verbruik

De grens oversteken is één manier om te besparen op uw tankkosten. Het kan ook door uw rijgedrag aan te passen. Enkele tips voor een zuinige rit:

  • Schakel zo vroeg mogelijk naar een hogere versnelling, ergens rond een toerental van 2.500 voor benzinewagens en 2.000 voor dieselwagens. Bij hogere snelheden kan u zo het toerenaantal verlagen, en dus ook het verbruik. Laat bij een automaat het gaspedaal even iets 'opkomen' als u op snelheid bent. De automaat schakelt dan meteen naar een hogere versnelling.

  • Rij zoveel mogelijk met een constante snelheid. Het gebruik van cruisecontrol op de snelweg helpt een constante snelheid aan te houden; auto’s verbruiken de meeste energie wanneer ze optrekken. Trek dus rustig op.

  • Controleer om de twee maanden de bandenspanning. De druk kan ondertussen niet meer optimaal zijn, bijvoorbeeld als u veel kilometers hebt gedaan, als de buitentemperatuur de afgelopen tijd sterk schommelde, om tijdig te merken of er geen verlies is door een lekje, ... Een te lage bandenspanning kost uw auto meer energie.

  • Door u aan de maximumsnelheid te houden (en liefst eronder), voorzichtig en geleidelijk op te trekken en te remmen, kan u het brandstofverbruik met 15-30% verlagen op de snelweg en met 10-40% in het stadsverkeer. Rijdt u 10 km per uur trager op een traject van 100 km, dan bespaart u al snel 1 liter brandstof.

  • Hou in een file voldoende afstand. Zo voorkomt u dat u de hele tijd moet remmen of optrekken.

  • Let goed op andere weggebruikers en verkeerslichten. Zo kan u zo veel mogelijk op de motor remmen (gas loslaten in versnelling) of gewoon uw auto laten uitbollen.

  • Haal ballast uit uw auto (100 kg extra betekent al snel 5% meer verbruik) en gebruik dakkoffers alleen als u geen alternatief hebt. Een grote dakkoffer kan het brandstofverbruik verhogen met 2-8% in de stad en 6-17% op de snelweg.

  • Laat de motor niet nodeloos draaien, als hij niet vanzelf afslaat. Zodra u langer dan 10 seconden stilstaat, is het beter om de motor uit te schakelen. Zeker doen dus bij een openstaande brug of gesloten overweg.

  • Hou de ramen zoveel mogelijk dicht. U verbruikt meer brandstof als ze openstaan. Vermijd indien mogelijk airco, zetelverwarming, achterruitverwarming en eventueel andere energieverslinders.

  • Steekt u de grens over om te tanken? Koppel het nuttige aan het aangename. Of het nuttige aan nog meer nuttigheid, zoals goedkopere producten inslaan. Let wel: een volgeladen auto verbruikt ook meer brandstof.

Heeft u een vraag voor ons? We bellen u graag op een ogenblik dat het u uitkomt.

Maak een afspraak