De meeste mensen huren of kopen hun woning. Voor wie iets wil kopen maar dat financieel niet aankan, is er nu het hamsterhuren. Wat is dat?
Uit een onderzoek van iVox blijkt dat acht op de tien Belgen die een appartement huren, de aankoop van een huis of appartement financieel niet aankunnen. Met het nieuwe voorstel van de NBB (de Nationale Bank van België), waarbij mensen minstens 20% van de aankoopprijs van een woning zelf moeten financieren, zal het nog moeilijker worden.
Daarom biedt bouwonderneming Gilen een tussenoplossing aan, onder de naam “hamsterhuren”. Met die formule kunt u een woning huren met de optie om die later te kopen. Na vijf jaar kan de betaalde huursom omgezet worden in kapitaal waarmee u het eerste deel van de aankoop financiert. Dat wil zeggen dat de totale som die u tot dan voor het huren heeft betaald, voor 100% van de aankoopprijs wordt afgehouden. Bovendien ligt de aankoopprijs voor vijf jaar vast en krijgt u tot tien jaar de tijd om te beslissen of u de woning wil kopen. Als u dat niet doet, kunt u blijven huren.
Wat is het verschil met de al langer bestaande huurkoopformule? Hamsterhuren is flexibeler. Bij huurkopen koopt u de woning meteen aan en betaalt u de prijs in een aantal schijven af onder de vorm van huurgeld. Pas nadat u alle termijnen betaald heeft, gaat de eigendom van de woning ook effectief naar u over. Bij hamsterhuren worden twee aparte overeenkomsten opgesteld: enerzijds een huurcontract en anderzijds een aankoopoptie, met daarin de vastgestelde prijs voor de aankoop van de woning. Met die optie heeft u dus het recht, maar niet de plicht om de woning later te kopen.
Of het een goed idee is om te hamsterhuren, hangt uiteraard af van de prijs die uiteindelijk voor de woning wordt gevraagd. Daar geeft Gilen op dit moment geen duidelijkheid over. Het bedrag dat u als huurprijs betaalt en opspaart, kunt u natuurlijk niet aftrekken van de belastingen. Maar, afhankelijk van de huurprijs en de afgesproken aankoopprijs, kunt u zo (een deel van) de nodige 20% eigen middelen die de NBB oplegt, op tafel leggen. Daarentegen is huren vaak goedkoper dan een woning kopen en daar geld voor lenen, ook al ontvangt u een fiscaal voordeel voor de hypothecaire lening die u afsluit. Het geld dat u uitspaart door te huren, kunt u opzij zetten op een spaarrekening, om zo een geldreserve op te bouwen om later uw droomwoning te kopen.
Heeft u een vraag voor ons? We bellen u graag op een ogenblik dat het u uitkomt.
Maak een afspraak