besparen-met-kraantjeswater.jpg

oktober 2016

Besparen met kraantjeswater

Heel wat mensen verkiezen flessenwater boven kraantjeswater vanwege de smaak of de (gemeende) zuiverheid. Als we de keuze tussen beide echter alleen vanuit het prijsaspect bekijken, dan is kraantjeswater altijd goedkoper. Tenzij u een duur filtersysteem op de kraan aansluit. Om de juiste berekening te maken, gaan we uit van een aanbevolen hoeveelheid in te nemen water van 1,5 liter per dag per persoon boven de zes jaar en van 1 liter voor een kind jonger dan zes. Zo komen we voor een gezin met twee kinderen waarvan één jonger dan zes jaar uit op een dagelijkse consumptie van 5,5 liter per dag. Aangezien de meeste mensen op hun werk gratis water krijgen aangeboden en ook de kinderen op school gratis water kunnen drinken, vertrekken we vanuit een consumptie van 3 liter per dag per gezin.

33 maal duurder

Als we de berekening maken voor de consumptie van kraantjeswater, dan drinkt het gezin op één jaar tijd 3 liter x 365 dagen = 1095 liter water. De gemiddelde prijs van kraantjeswater ligt in Vlaanderen op 4,3 euro, in Wallonië op 4,67 euro en in Brussel op 4,6 euro per kubieke meter. Dat wil zeggen dat ons gezin maximaal 5 euro per jaar betaalt voor die 1095 liter kraantjeswater.

Laten we voor het gemak uitgaan van het goedkoopste flessenwater van 0,15 euro per liter. In dat geval betaalt het gezin 3 liter x 0,15 euro = 0,45 euro per dag aan flessenwater, of net geen 165 euro per jaar. Dat is dus 33 maal duurder dan kraantjeswater. Als we de berekening maken voor duurder merkwater dat doorgaans meer dan 0,5 euro per liter kost, komen we uit op 548 tot zelfs 821 euro per jaar naargelang het merk, dus van 100 tot 800 maal duurder dan kraantjeswater.

Met of zonder filter?

Aangezien veel mensen hun kraantjeswater filteren, moeten we voor hen ook de prijs van de filters in rekening brengen want die moeten regelmatig vervangen worden. Ook hier kan de prijs afhangen van het feit of men een filter op de kraan monteert of draagbare waterfilters gebruikt. In dat laatste geval moet een filter doorgaans om de vier weken vervangen worden, wat overeenkomt met dertien filters per jaar. Een jaarpakket van twaalf filters (13 min één voor de vakantieperiode) kost gemiddeld 70 euro. Als we dat bedrag optellen met de prijs van het water, komen we aan 75 euro per jaar. Dat is nog altijd 90 euro per jaar goedkoper dan het goedkoopste flessenwater.

Bij gebruik van een filter die op de kraan wordt aangesloten, komt de kostprijs hoger te liggen. In eerste instantie is er de prijs van het filtersysteem, dat kost maximum 300 euro. Die investering is op twee jaar terugbetaald. Maar ook die filters moeten regelmatig vervangen worden. Zodra je per jaar meer dan 165 aan filters betaalt, ben je dus duurder uit dan met goedkoop flessenwater. In vergelijking met duurdere watermerken, zal een ingebouwde filter echter goedkoper zijn.

Heeft u een vraag voor ons? We bellen u graag op een ogenblik dat het u uitkomt.

Maak een afspraak