uw-portemonnee-in-2018-deel-3.jpg

april 2018

Uw portemonnee in 2018 - deel 3

Sinds 1 januari 2018 gelden een aantal nieuwe maatregelen met een rechtstreekse impact op uw portemonnee. Daarnaast hebben ook een aantal bedrijven hun prijspolitiek aangepast, wat gevolgen kan hebben voor uw uitgaven. Hierbij deel 3 over uw belastingvoordelen.

Heel wat uitgaven geven recht op een belastingvermindering. Denk maar aan kinderopvang, de aankoop van dienstencheques, pensioensparen of schenken aan goede doelen. Het invullen van de belastingaangifte van 2018 lijkt misschien nog veraf, maar het is belangrijk om daar nu al rekening mee te houden. Want sommige uitgaven leveren uw flink wat belastingvoordeel op.

Pensioensparen

De meest voor de hand liggende uitgave is pensioensparen. De belastingvermindering van 30% is sinds 1 januari 2018 opgetrokken van 940 euro naar 960 euro.

Wie het maximumbedrag van 960 euro per jaar stort in een pensioenspaarfonds of voor een pensioenspaarverzekering, krijgt een belastingvermindering van 30 procent. U krijgt met andere woorden 288 euro terug in 2019.

Vanaf dit jaar kan u er ook voor kiezen tot 1.230 euro opzij te zetten. Spaart u meer dan 960 euro, dan bedraagt de belastingvermindering echter 25 procent op de totale storting. Dat betekent meteen ook dat het nettorendement op uw stortingen lager is. Stel dat u 1.000 euro stort, dan bedraagt de belastingvermindering 250 euro, of 38 euro minder dan wanneer u 960 euro had gestort. U kan dus best meer dan 1.152 euro storten als u van meer belastingvoordeel wil genieten.

Langetermijnsparen

Met een individuele levensverzekering kunt u extra pensioen opbouwen. U spaart op de lange termijn. De bedragen blijven vaststaan tot aan uw pensioen, meestal op 65 jaar. Via het langetermijnsparen krijgt u een belastingvoordeel van 30 procent op de gestorte premies of 693 euro per persoon voor wie het maximumbedrag (2.310 euro) fiscaal inbrengt.

Een goed doel

Giften aan het goede doel geven recht op een belastingvermindering van 45 procent van het gestorte bedrag. Dan moet u wel een attest van een erkende instelling voorleggen, zoals het Fonds voor Wetenschappelijk Onderzoek, de Koning Boudewijnstichting, het Paleis voor Schone Kunsten of het Rode Kruis.  Op de website van FOD Financiën vindt u een lijst van instellingen die erkend zijn. Het minimumbedrag voor een schenking is 40 euro. Let wel: het totale bedrag van de giften mag nooit meer dan 10 procent van uw netto-inkomen bedragen.

Kinderopvang

Ook voor de kinderopvang krijgt u een belastingvoordeel. Daaronder vallen onder meer de kosten voor buitenschoolse opvang, kinderopvang tijdens vakanties en opvang van kinderen die nog niet naar school gaan. De uitgaven gelden voor kinderen die jonger zijn dan twaalf jaar en u moet ze kunnen bewijzen met de nodige documenten. Voor inkomstenjaar 2017 mag u  maximaal 11,20 euro per opvangdag inbrengen als uitgaven. De belastingvermindering bedraagt 45 procent van die uitgaven.