Verschil Tussen Reisverzekeringen

januari 2023

Reisverzekering, reisbijstand en annulatieverzekering: wat is het verschil?

Op de skilatten, in de hangmat of op de tandem: hoe uw ideale vakantie er ook uitziet, een avontuur blijft het altijd. Een verzekering is daarom geen overbodige luxe. Toch is een geschikte verzekering kiezen vaak moeilijker dan een vakantie boeken, door het overweldigende aanbod aan verschillende dekkingen. En misschien bent u wel, zonder het te weten, al voldoende beschermd via uw mutualiteit of kredietkaart?

De contactbubbels, anderhalve meters en mondkapjes lijken stilaan een enge droom uit het verleden. Op enkele uitzonderingen na kan u vandaag weer overal op vakantie zoals vroeger. Als u ook met volle gemoedsrust op vakantie wil, kan u erover nadenken om een verzekering af te sluiten. Alleen: de juiste verzekering kiezen, kan soms complex zijn. Heeft u nu een reisverzekering nodig? Of een bijstandsverzekering? Of bent u zonder het te weten dubbel verzekerd?

De dekking van uw mutualiteit

Als u in Europa reist, is het best mogelijk dat uw mutualiteit al een deel van de medische kosten dekt als u ziek wordt of betrokken raakt bij een ongeval. Sommige ziekenfondsen bieden ook een uitgebreidere dekking en vergoeden (deels) bijkomende vervoers- en verblijfkosten. Welke regio’s gedekt zijn, hoeveel de franchise (het deel dat u zelf moet betalen) bedraagt, tot op welke hoogte ze tussenkomt, … verschilt van ziekenfonds tot ziekenfonds. Lees er daarom zeker de voordelen van uw ziekenfonds op na, om te weten op welke manier u (eventueel) al beschermd bent.

Verzekeringen via uw kredietkaart

Een kredietkaart is niet alleen een wereldwijd aanvaard betaalmiddel. Sommige kaarten komen ook met extra voordelen, zoals een verzekering als u een ongeval op reis oploopt of als reis geannuleerd werd. Een voorwaarde is wel dat u de reis betaalde met uw kredietkaart.

Lightbulb

TIP

Kijk ook naar de verzekeringen via uw werkgever. Gaat u bijvoorbeeld met de wagen op vakantie? Dan bestaat de kans dat voertuigbijstand al geregeld is via uw autoverzekering of via het leasingcontract van uw wagen. Vermijd in ieder geval om oververzekerd te zijn, want dat is voor niets nodig.

De bijstandsverzekering of reisbijstand: hulp op vakantie

Bent u niet (voldoende) gedekt via uw werkgever, ziekenfonds of kredietkaart? Dan kan u de zoektocht naar een gepaste verzekering starten. Als u geen complete reisverzekering wil, dan kan u bij sommige verzekeraars alleen een bijstandsverzekering afsluiten. Die komt bijvoorbeeld van pas als u ziek wordt in het buitenland of een ongeval oploopt. U kan dan de medische kosten, hospitalisatie en eventueel de kosten voor een repatriëring vergoed krijgen. Sommige bijstandsverzekeringen bieden ook juridische bijstand.

De annulatieverzekering: als uw reis niet (verder) kan doorgaan

Net zoals een bijstandsverzekering kan u ook een aparte annulatieverzekering nemen, als u geen volledige reisverzekering wil. Een annulatieverzekering dekt het risico als uw reis onverwacht niet kan doorgaan of verdergaan. Enkele voorbeelden die – afhankelijk van de verzekeraar – gedekt kunnen zijn door een annulatieverzekering:

 • Halverwege uw vakantie moet u halsoverkop naar huis omdat uw vader ernstig ziek is geworden.
 • Net voordat u op autovakantie vertrekt, geeft uw wagen er de brui aan, en het duurt een paar dagen om hem opgelapt te krijgen.
 • U heeft een vakantie geboekt, maar uw coronatest blijkt net voor uw vertrek positief.
 • U boekt een reis voor augustus, maar nadien komt uw kind helaas melden dat die herexamens heeft – en dus niet meer mee kan op vakantie.
 • Uw werkgever trekt uw vakantie in omdat al uw collega’s ziek in bed liggen.

De reisverzekering: pakket van verschillende dekkingen

Een ‘reisverzekering’ bestaat doorgaans uit een combinatie van verschillende verzekeringen. Enkele voorbeelden van wat een reisverzekering kan dekken:

 • Personenbijstand / bijstandsverzekering. Wordt u ziek of krijgt u een ongeval in het buitenland, dan komt deze verzekering tussen in de kosten voor medische hulp en eventuele repatriëring. Deze verzekering zit standaard in een reisverzekering.

 • Bagagedekking. Verliest u uw bagage op reis, werd ze gestolen of raken uw reiskoffers beschadigd? Voor dergelijke spelbrekers kan u rekenen op bijstand en kunnen bepaalde kosten vergoed worden. Sleutels kwijt of uw paspoort gestolen? Ook deze zaken worden meestal gedekt door deze verzekering. Een bagagedekking maakt doorgaans standaard deel uit van een reisverzekering.

 • Rechtsbijstand. Heeft u een probleem met de verhuurder van uw vakantiehuis? Raakt u betrokken bij een verkeersongeval en dreigt u de nacht te moeten doorbrengen in een politiecel? U kan rekenen op juridische bijstand en de kosten van een advocaat kunnen worden vergoed. Ook deze verzekering vindt u vaak standaard in een reisverzekering.

 • Annulatieverzekering. Moet u uw reis annuleren of vroegtijdig afbreken, omdat bijvoorbeeld een familielid overleden is of omdat er werd ingebroken in uw woning? Dan bent u met deze verzekering gedekt tegen deze risico's. Zo’n annulatieverzekering vindt u vaak standaard terug in een reisverzekering inbegrepen, of u kan dit als aanvullende dekking toevoegen.

 • Bijstand voor voertuigen. Heeft u een ongeval of autopech en moet uw wagen worden getakeld? Dan dekt deze verzekering de bijstand (het takelen van de wagen). De kosten van de reparatie blijven wel voor uw rekening. Deze bijstandsverzekering zit niet altijd standaard in een reisverzekering, maar kan u meestal als optie toevoegen.

U kan doorgaans kiezen voor een individuele reisverzekering of voor het gezin, en voor een tijdelijke of permanente dekking. Een tijdelijke dekking is de beste keuze als u eerder sporadisch reist, een permanente dekking kan interessanter zijn als u vaker op avontuur trekt.

Een all-in reisverzekering biedt de meeste gemoedsrust. Maar lang niet alles is nodig. Maak daarom zelf een inschatting van wat u wil en wat u al heeft. Daarom enkele tips als u graag een verzekering wil afsluiten:

 • Lees altijd goed na voor welke landen uw verzekering geldt, wie verzekerd is (en tot welke leeftijd, als u kinderen heeft), hoeveel franchise u zelf minstens betaalt en hoeveel compensatie u maximaal ontvangt. In de bijzondere voorwaarden van uw polis vindt u doorgaans het antwoord.

 • Ga ook na wat er precies gedekt is. Heeft u bijvoorbeeld een skireis geboekt? Dan is het best mogelijk dat u een extra verzekering nodig heeft voor wintersport. Net zoals bijvoorbeeld bergbeklimmen of rondrijden op een scooter niet standaard gedekt kunnen zijn.

 • Bij sommige verzekeraars kunnen specifieke voorwaarden gelden als u omwille van het coronavirus niet op reis kan gaan of onverwacht langer in het buitenland moet blijven. Controleer ook wat wel of niet gedekt is als u corona op reis oploopt, reisadviezen wijzigen, enzovoort.

Sparen voor uw volgende vakantie of voor extra reisbudget?

Ontdek welke spaarformule het best bij u past

Heeft u een vraag voor ons? We bellen u graag op een ogenblik dat het u uitkomt.

Maak een afspraak