tweedehands-spullen-weggeven-verkopen.jpg

maart 2022

Opruimen en tweedehands verkopen: zo gaat u aan slag

De lente is niet alleen het startschot om die sjaal en handschoenen op te bergen. Bij velen slaat dan traditioneel ook het opruimvirus toe. Enkele tips om uw tweedehands spullen een nieuw leven te geven en hoe u er ook geld aan kan verdienen.

Boekenplanken stofzuigen, radiatoren schoonmaken, lampenkappen afstoffen … met de start van de lente is het vaak een drukte van jewelste in huis. Dat we elk jaar in deze periode een grote schoonmaak houden, is niet toevallig. Toen er vroeger nog geen verwarming op gas of elektriciteit was, gebruikten we kachels om het huis te verwarmen. Die veroorzaakten echter heel wat stof in huis. Het einde van de winter werd dan traditioneel gevolgd door een stevige schoonmaakbeurt.

De lenteschoonmaak is ook een prima moment om te ontspullen. De jas die al vijf jaar stof verzamelt in de kleerkast. De kinderwagen van uw – ondertussen – tienerzoon. Of die lamp die u in Marrakesh kocht, maar nergens in uw interieur past. Vaarwel zeggen tegen die spullen is niet alleen een goede reinigingskuur voor uw huis, maar ook voor uw hoofd. Hoe minder rommel in huis, hoe meer rust, overzicht en ruimte u in de plaats krijgt.

Welke opties zijn er om spullen weg te doen?

Spullen gratis weggeven

In plaats van uw overbodige keukengerei, speelgoed en andere spullen weg te gooien, kan u ze aan familie, vrienden, buren of een liefdadigheidsinstelling geven, zoals Oxfam. U kan ze ook te geef zetten op een tweedehands website, of naar een kringloopwinkel brengen. Voor de goederen die u aflevert (of die bij u ter plekke worden opgehaald) ontvangt u geen vergoeding. De Kringwinkel is met 163 afdelingen de grootste. Deze organisatie zamelt jaarlijks 75.000 ton spullen in en geeft werk aan ruim 4.500 mensen.

Goed om weten: spullen op de stoep zetten – zelfs als u er een briefje ‘gratis’ bij plaatst – is geen goed idee. Wettelijk gezien is dit sluikstorten en u riskeert een boete. Heeft u een voortuin, dan mag u de spullen wel in uw voortuin plaatsen.

Verkopen op de rommelmarkt

De ene gruwelt ervan, de andere vindt het geweldig gezellig. Rommelmarkten kunnen een ideale plek zijn om uw spullen te verkopen, maar het is niet ieders ding. Het vergt immers tijd en relatief veel inspanningen: spullen inpakken, transporteren, uitpakken, … U moet ook het geluk hebben dat er net iemand op zoek is naar de spullen die u aanbiedt. En soms betaalt u voor een standplaats.

Aanbieden in een tweedehandswinkel

Een tweedehandswinkel is ‘ongeveer’ hetzelfde als een kringloopwinkel, met het grote verschil dat u er wat aan kan verdienen. U brengt uw spullen binnen en onderhandelt over een prijs. Die krijgt u meteen uitbetaald of ontvangt u na de verkoop. In het laatste geval neemt de tweedehandswinkel dan bijvoorbeeld een marge op de verkoopprijs. Naast de plaatselijke tweedehandswinkels zijn er ook ketens die tweedehandsspullen kopen en verkopen, zoals Troc en Cash Converters.

Online verkopen op een tweedehands platform

Het grote voordeel van uw spullen online te verkopen is de actieradius. U kan een veel ruimer publiek bereiken dan bij een rommelmarkt of louter fysieke tweedehandswinkel. Bovendien kunnen geïnteresseerde kopers gericht zoeken naar de spullen die u aanbiedt, zonder eerst door 1001 andere spullen te graven. En door ze online aan te bieden zal u wellicht minder moeten zeulen met de goederen.

2dehands.be, Facebook Marketplace, Vinted, eBay, Koopjeskrant.be en aanbod.be: die kent u wellicht al. Maar daarnaast zijn er ook gespecialiseerde sites, die zich specifiek richten op bepaalde doelgroepen zoals verzamelaars en kotstudenten.

Tips om spullen online te verkopen

  • Denk mee met de seizoenen. Een opblaasbaar zwembad zal wellicht niet vlot verkopen in de winter. En een stel schaatsen niet in de zomer.

  • Maak de spullen schoon vooraleer u de foto’s maakt.

  • Let op rommel op de achtergrond als u de beelden maakt. Die kan de aandacht afleiden van het artikel zelf. Op die manier is er ook geen verwarring voor de koper wat hij of zij precies krijgt. Foto’s bij daglicht en een effen achtergrond hebben de voorkeur. Indien nodig, neem dan enkele detailbeelden of foto's vanuit verschillende hoeken.

  • Geef voldoende informatie in de beschrijving. Verkoopt u een tafel? Geef dan de afmetingen mee. Wees beschrijvend maar hou het relevant. Uiteindelijk wil u eerder informeren dan imponeren met uw pen.

  • Gebruik relevante zoekwoorden en synoniemen in de beschrijving. Zo heeft u meer kans dat kopers uw zoekertje vinden.

  • Beschrijf het product zoals het is, en dus ook met de eventuele gebreken. Werkt die knop niet helemaal meer, ontbreekt er een kabeltje, zit er een kras op, …? Zo kan de koper de juiste beslissing maken en voorkomt u achteraf gedoe.

  • Vraag een realistische prijs. Ook al zijn de spullen nieuw, wellicht kan u niet de winkelprijs vragen. Wie tweedehands van een particulier koopt, heeft als consument geen recht op garantie. En wie tweedehands koopt, is doorgaans ook uit op een deal: bedenk vooraf hoeveel u eventueel in prijs wil zakken.

  • Reageer (snel) op vragen. Door snel te antwoorden, vergroot u de kans op een snelle, succesvolle verkoop.

  • Maak heldere afspraken voor de betaling en de verzending of afhaling.

Opgelet voor oplichters

Nepprofielen, fraude, ... Ook zoekertjessites en marktplaatsen op social media zijn populair onder oplichters. Herkent u één van deze situaties? Stop dan de verdere afhandeling van de (ver)koop.

  • U krijgt de vraag om de verkoop af te handelen buiten de site of het platform.
  • De koper stelt voor te betalen via een pakjes- of transportbedrijf.
  • De koper vraagt u om uw bankrekening te verifiëren. De oplichter vertelt dat dat hij/zij eerder is opgelicht en nu zeker wil zijn van uw oprechtheid. Daarom vraagt hij/zij een bewijs dat uw rekeningnummer echt is, bijvoorbeeld door een klein bedrag (0,01 euro) over te schrijven via een link.
  • De koper biedt u een hoger bedrag dan de vraagprijs of wil betalen met een cheque.

Een centje verdiend door uw oude spullen te verkopen?

Sparen is altijd een goed idee als u het (even) opzij wil zetten voor later.