Een erfenis gekregen, de loterij gewonnen of uw aanvullend pensioen ontvangen? Dan kan het interessant zijn om te kijken of u met dat geld uw hypothecaire lening vervroegd kan aflossen. Ontdek de voordelen en de nadelen.
Als er een grote som geld vrijkomt, dan kan het nuttig zijn om eerst uw schulden af te betalen vooraleer het op een spaarrekening te plaatsen. De grootste schuld zal voor de meeste Belgen vastgoed zijn waarvoor een hypothecaire lening werd afgesloten. Alle Belgen hebben samen zo’n 3,3 miljoen hypothecaire leningen. En alle Belgen hebben het recht om die vervroegd af te lossen. U kan bij uw bank dus altijd vragen om uw hypothecair krediet ofwel volledig, ofwel deels (onder voorwaarden) vervroegd terug te betalen. Dat geldt zowel voor leningen met een vaste rentevoet als met een flexibele rentevoet, en ongeacht de looptijd van de lening.
Als u uw lening deels wil terugbetalen, gelden er wel enkele beperkingen. Het zou immers te ingewikkeld worden als u pakweg deze week 200 euro vervroegd wil terugbetalen, over 3 weken 1.000 euro en over een maand 40 euro. Daarom hanteren alle banken de regel dat u uw hypothecaire lening deels kan terugbetalen op twee manieren:
Een voorbeeld: stel dat de jaarlijkse rente op uw hypothecaire lening 3% bedraagt, dan zal u op de vervroegde afbetaling van 50.000 euro ongeveer 125 euro wederbeleggingskosten betalen.
(50.000 euro x 3% / 4)
Goed om weten: uw bank is niet verplicht een wederbeleggingsvergoeding te vragen. Het kan bijvoorbeeld zijn dat uw bank geen wederbeleggingsvergoeding eist, omdat ze u een 'heel goede klant' vindt.
U kan hiervoor navraag doen bij uw bank of een online simulatie maken. Hou wel rekening dat eventuele belastingvoordelen die u mogelijks verliest, misschien niet worden meegenomen in de berekening.
Heeft u een vraag voor ons? We bellen u graag op een ogenblik dat het u uitkomt.
Maak een afspraak