hoeveel-krijgen-uw-erfgenamen.jpg

december 2016

Hoeveel krijgen uw erfgenamen?

Omdat een onderzoek van de Koning Boudewijnstichting had aangetoond dat de meeste Belgen slecht op de hoogte zijn van wat ze als erfenis zullen nalaten, heeft Wikifin.be samen met de Notarisfederatie online een gratis erfenissimulator gelanceerd. Daarmee kunt u berekenen hoe uw nalatenschap zal verdeeld worden na uw overlijden en hoeveel successierechten erop betaald moeten worden.

De rekenmethode

De methode om dat te berekenen, is heel eenvoudig. U surft naar wikifin.be/erfenissimulator, vult er een stamboom in en geeft er een schatting van de waarde van uw bezittingen. Ook om dat laatste te berekenen, biedt Wikifin hulp op zijn site. Vervolgens krijgt u een overzicht van uw totale vermogen en hoe dat verdeeld wordt bij overlijden. Er volgt ook een raming van hoeveel erfbelasting de erfgenamen moeten betalen.

Notariële vastlegging

De erfenissimulator berekent ook hoe uw nalatenschap zou verdeeld worden als u geen testament heeft opgesteld of geen schenkingen hebt gedaan. Blijkt namelijk dat slechts 44 procent van onze landgenoten eraan gedacht heeft hoe haar of zijn erfenis te verdelen. En amper 24 procent heeft daar al een notaris voor geraadpleegd. Daarom kunt u op de erfenisstimulator nagaan hoe uw erfenis eruit zou zien als er nog niets specifiek geregeld is. De site geeft dan ook een stille wenk om daarvoor bij een notaris te gaan.

 

Heeft u een vraag voor ons? We bellen u graag op een ogenblik dat het u uitkomt.

Maak een afspraak