Wat Kost Alarminstallatie

oktober 2022

Hoeveel kost een inbraakalarm voor uw woning?

Een alarmsysteem verlaagt de kans op een inbraak, en verhoogt uw gemoedsrust. Maar hoe ziet het prijskaartje eruit?

In ons land werden in 2021 meer dan 34.000 woninginbraken bij de politie gemeld. Dat komt neer op zowat 1 op de 100 woningen die jaarlijks worden getroffen. Of anders gezegd: elke 15 minuten vindt in België een inbraak plaats. De cijfers zijn gelukkig in dalende lijn (in 2013 nog meer dan 75.000 inbraakmeldingen) en ook thuiswerk heeft een positief effect op de aantallen. Toch blijft een inbraak een fenomeen waar we liever niet mee in aanraking komen. En met de dagen die korter worden, komt er een ‘populaire’ periode aan…

Heb ik een alarminstallatie nodig?

De geruststelling dat er niemand zomaar in uw spullen kan rondshoppen, kan even belangrijk zijn als de waarde die u hecht aan die spullen. Daarom is een alarminstallatie niet alleen een preventiemiddel tegen diefstal en/of inbraakschade, maar ook een verzekering voor uw gemoedsrust. Of u effectief een alarminstallatie nodig heeft, hangt dus af van de waarde van uw inboedel (rationeel en emotioneel) en van uw eigen gemoedsrust.

Let wel, een alarmsysteem heeft vooral nut als de woning op zich al goed beveiligd is. Er zijn veel simpele maatregelen die u kan nemen om een inbraak te voorkomen, zonder dat u hoeft te investeren in een alarminstallatie:

 • Laat geen ladder, tafel, vuilnisbak of andere opstapjes in de tuin achter.

 • Zorg voor een voldoende zichtbaarheid van uw woning. Een hoge haag is bijvoorbeeld fijn voor uw privacy, maar dit maakt het makkelijker voor een inbreker om niet gezien te worden.

 • Doe steeds alle deuren en ramen op slot als u uit huis gaat, ook kleine klapramen.

 • Woont u in een appartementsgebouw? Laat niet zomaar een onbekende binnen, wanneer die aanbelt of met u probeert binnen te gaan.

 • Wek steeds de indruk dat u thuis bent. Gebruik bijvoorbeeld timers om uw lichten in huis te laten branden als u op vakantie bent. Inbrekers gebruiken ook trucs om te weten te komen of een huis bewoond is, door bijvoorbeeld een takje tussen de deur te steken of de mat tegen uw deur te schuiven. Bent u op vakantie, vraag iemand om uw rolluiken of gordijnen regelmatig te openen en te sluiten, uw planten water te geven of uw post binnen op tafel te leggen. U verkleint zo het risico dat inbrekers denken dat u niet thuis bent.

Op de website van de politie of BeSafe vindt u heel wat praktische tips om mee aan de slag te gaan of lees het advies van een voormalige inbreker. U kan ook gratis advies van een expert inwinnen, via de preventiedienst van uw gemeente of uw lokale politiezone. Een agent of preventieadviseur komt dan op afspraak langs voor een check-up van uw woning. Dat kost niets en gebeurt zonder commerciële bijbedoelingen.

Mag ik zelf een alarm installeren?

Ja, u mag een alarminstallatie zelf plaatsen en onderhouden. U mag wel geen alarm plaatsen voor anderen, tenzij u daarvoor een vergunning hebt.

Als u een alarm laat installeren, schakelt u best een erkende beveiligingsfirma in. Die stelt de installatie op maat van uw woning, uw gewoonten en eventuele huisdieren samen. Daarnaast zorgt een professional voor de optimale plaatsing van detectoren; dat is belangrijk voor een goede werking en het voorkomen van valse meldingen. Bovendien bent u zeker dat, wanneer u met een erkende beveiligingsfirma werkt, deze de expertise heeft én gescreend is door de overheid. Raadpleeg de lijst van vergunde beveiligingsfirma’s. Vaak bieden deze ondernemingen een gratis veiligheidsanalyse en vrijblijvende offerte aan.

Goed om weten: in België bent u verplicht een alarminstallatie te registreren. Is uw systeem aangesloten op een alarmcentrale? Dan zorgt de alarmcentrale voor de registratie. Anders doet u dit zelf, binnen de 10 dagen na installatie, op police-on-web.be. De aangifte is gratis, en moet jaarlijks gevalideerd worden.

Welke alarminstallatie heb ik nodig?

De markt van inbraakalarmen is vrij. Er zijn dus goede, maar ook minder goede systemen te koop. Of systemen die enkel de basis aanbieden, of een compleet pakket. Het is daarom belangrijk dat u weet wat u wil voor u de investering maakt. Enkele zaken om te overwegen:

 • Alleen al het feit dat er een buitensirene zichtbaar aan de muur hangt of dat er een sticker aan uw voordeur kleeft, is voor de meeste inbrekers al voldoende om hun geluk elders te beproeven. Behalve als afschrikmiddel, heeft een alarm vooral zin als er effectief iemand reageert op het alarm. Dat kan via een professionele alarmcentrale en/of via een melding op uw smartphone zodat u zelf kan controleren of er iets aan de hand is.

 • Het is wettelijk niet verplicht om uw alarmsysteem aan te sluiten bij een alarmcentrale. Toch heeft dit voordelen. Echt of loos alarm? De centrale controleert en verwittigt u, en indien nodig de politie of andere hulpdiensten. Een centrale verwittigt de hulpdiensten ook als u zelf niet reageert, bijvoorbeeld omdat u de alarmmelding niet opmerkte (of erger nog, omdat u zelf in gevaar bent). Ze kan ook, als u dit wenst, professionele bewakingsagenten naar uw woning sturen die een kijkje nemen voordat ze eventueel de politie inschakelen.

 • Vaak wordt gedacht dat bedrade alarmsystemen betrouwbaarder zijn dan draadloze systemen. De radiogolven zouden geblokkeerd kunnen worden of een draadloos systeem zou makkelijker te hacken zijn. Nieuwe generaties van draadloze installaties zijn echter kwaliteitsvoller en moeilijk te saboteren. De centrale unit is verbonden met het internet én via een mobiel netwerk; installaties die enkel een internetverbinding hebben, zijn af te raden. Een degelijk draadloos alarm voert ook permanente zelfcontrole uit. Daarbij monitort het of signalen correct worden verstuurd, en verwittigt u als er problemen zijn (een zwakke batterij, geen radiosignaal of verstoring van de radiogolven bijvoorbeeld). Een draadloze installatie is doorgaans ook goedkoper. U hoeft niet in muren te kappen of draden te trekken en u kan het systeem makkelijk uitbreiden. Het voordeel van een bedraad systeem is dan weer dat u geen batterijen hoeft te vervangen.

 • Moderne alarmsystemen bieden nog andere veiligheidsoplossingen zoals intelligente sloten die u vanop afstand kan openen en sluiten, waterlekdetectoren, paniekknoppen, verlichting die simuleert dat er iemand thuis is, enzovoort. Sommige systemen waarschuwen u eveneens bij brand (via een melding op uw telefoon of de alarmcentrale). Zo slaat u meerdere vliegen in een klap.

 • Een moduleerbaar systeem wordt interessant als uw woning wil uitbreiden. Met zo’n systeem hebt u altijd de keuze om uw systeem uit te breiden en een extra deur of raam te beveiligen. Met een modulair alarmsysteem kan u zelfs de hele installatie mee verhuizen.

 • Camera’s zijn een waardevolle uitbreiding op uw alarmsysteem. Ze laten vaak toe om op een snelle manier te verifiëren of alles in orde is. Nieuwe intelligente camera’s hebben opties om bewegingsdetectie af te stemmen per zone, of bijvoorbeeld om meldingen van dieren uit te sluiten. Een systeem met beeldcontrole kan zelfs helpen om de daders te identificeren. Let wel op met de plaatsing van camera’s: u mag niet zomaar de openbare weg filmen.

Hoeveel kost een alarminstallatie?

Er zijn beveiligingssets van 125 euro die u zelf kan installeren, en er zijn professionele installaties die meer dan 15.000 euro kosten.

"Het prijsverschil zit niet alleen in kwaliteit, betrouwbaarheid, bedraad of draadloos, extra snufjes zoals brand- en waterlekdetectie, ... maar ook in het soort systeem. Enerzijds bestaan er systemen die u in één keer aankoopt zonder diensten, anderzijds zijn er all-in systemen waar diensten en hardware gecombineerd worden", vertelt Ronald De Vits, beveiligingsexpert bij Securitas. “Op termijn kan het voordeliger zijn om sommige kosten te spreiden in de tijd, door bijvoorbeeld een maandelijks bedrag te betalen voor opslag van camerabeelden in plaats van zelf een recorder aan te schaffen. Ook technische ondersteuning is zo’n belangrijke dienst. We zien nog al te vaak dat mensen een DIY systeem aanschaffen dat na verloop van tijd niet meer naar behoren werkt - en waarbij de initiële investering dan eigenlijk verloren geld is.”

Uiteraard hangt de grootte van de investering ook heel veel af van de ligging, grootte en aard van de woning. We vroegen daarom aan beveiligingsexpert Ronald De Vits wat een alarminstallatie ongeveer kost voor een rijwoning met stadstuin, een vrijstaande woning of een appartement. De vermelde prijzen omvatten zowel de hardware (detectoren, camera's, centrale unit, buitensirene, ...) als de installatiekosten. De prijzen gelden voor installaties voor doorsnee gezinnen, zonder peperdure voorwerpen die om extra bescherming vragen of andere minder alledaagse veiligheidsnoden.

De diensten van een alarmcentrale zijn niet inbegrepen in de prijzen. Daar rekent u best op een bijkomende investering tussen 150 en 600 euro per jaar, afhankelijk van de gekozen opties (met interventie of niet, enkel inbraak of ook brand, aantal alarmen per maand, verwittiging via oproep of enkel app-notificatie, ...).

Een alarminstallatie voor een rijwoning met stadstuin
Gemiddeld 750 tot 2.500 euro

"Hierbij is het meestal zaak om de voor- en achterkant van de woning zo goed mogelijk te beveiligen. Denk daarbij zeker ook in de hoogte, of let op toegangspunten die bijvoorbeeld via een dak van de buren bereikbaar zijn", vertelt Ronald De Vits van Securitas.

Een alarminstallatie voor een vrijstaande woning
Gemiddeld 1.000 tot 3.500 euro

"Hier hangt veel af van de grootte van de woning. Wanneer er veel ramen en deuren zijn die als toegangspunt kunnen dienen, kan de kost oplopen", vervolgt hij. "Ook moet rekening gehouden worden met dieren bij het uittekenen van het beveiligingsplan, want bij vrijstaande woningen zijn die er vaker. Het is ook raadzaam de tuin in de te beveiligen zone te betrekken. Dat vraagt om aangepaste detectoren die tegen alle weeromstandigheden bestand zijn en rekening houden met bijvoorbeeld zon/schaduw."

Een alarminstallatie voor een appartement
Gemiddeld 500 tot 1.500 euro

"Bij een appartement spelen de hoogte en de aanwezigheid van een terras een rol bij de grootte van het systeem. Indien er maar één toegangsdeur is, kan het al volstaan om deze goed te beveiligen", geeft Ronald De Vits aan. "Extra maatregelen kunnen nodig zijn als er bijvoorbeeld weinig sociale controle op de gang mogelijk is. Heeft u ook een terras, of is uw appartement bereikbaar via een terras van de buren, dan moet u ook hiermee rekening houden. Let ook op met gemeenschappelijke delen (o.a. buitenmuren): vaak mag u hier geen ingrepen doen zonder het akkoord van de mede-eigenaars van het gebouw."

Een Picasso in huis?

Tot slot kan er ook extra beveiliging nodig zijn, bijvoorbeeld omdat de verzekering dat vereist. Denk daarbij aan prijzige schilderijen of juwelen. In dat geval zijn (duurdere) maatregelen nodig. Het voordeel is dan wel dat u onder voorwaarden een korting kan krijgen op uw diefstal- en brandverzekering. Zo kan u bij sommige verzekeraars tot 30% korting krijgen als u een gecertificeerd alarmsysteem (met brandmelders) laat installeren dat verbonden is met een alarmcentrale.