hoeveel-geld-heb-je-nodig-om-te-stoppen-met-werken.jpg

november 2016

Hoeveel geld heb je nodig om te stoppen met werken?

Je job kunnen opzeggen zonder dat je levensstijl erbij moet inboeten, dat is de droom van veel Belgen. Maar hoeveel geld heb je nu eigenlijk echt nodig om je werkgever uit te zwaaien?

Hou rekening met deze elementen

Eerst en vooral is er je levensverwachting. Als je wil weten hoeveel geld je nog nodig zal hebben, dan moet je rekening houden met hoeveel jaren je nog te leven hebt. Tenzij je een terminale ziekte hebt, is dat iets wat weinigen onder ons kunnen weten. Je neemt dus best het zekere voor het onzekere.

Stel je bent vandaag vijfenvijftig en van plan te leven tot je negentigste. Dan moet je nog voldoende geld voorzien om vijfendertig jaar te overbruggen. Reken er bijvoorbeeld op dat je maandelijks 3.500 euro netto wenst, een jaarsom van 42.000 euro. Dan moet je zo’n anderhalf miljoen euro opzij hebben. Toch al een aardig bedrag.

Enerzijds heb je wel het voordeel dat je dat bedrag niet in één keer moet uitgeven. Je kan je geld dus laten opbrengen. Anderzijds hou je toch best rekening met de inflatie en het feit dat het leven steeds duurder wordt. Deze twee zaken zijn natuurlijk vrij onvoorspelbaar. Maar algemeen wordt aangeraden om minstens 2% per jaar toe te voegen aan de som die u nodig zal hebben.

Reken je rijk

Het gewenste bedrag hangt natuurlijk ook af van de levensstijl die je wenst. Wil je een minder luxueus leven leiden, dan kan je ongetwijfeld voor minder gaan. Ook het feit of je een eigen woning bezit, speelt een grote rol. Dat kan helpen als je met grote medische kosten zit of om later het rusthuis te betalen...

Goed nadenken vooraleer je de stap zet, is dus aangeraden.

Heeft u een vraag voor ons? We bellen u graag op een ogenblik dat het u uitkomt.

Maak een afspraak