Sneller, makkelijker en hygiënischer. Contactloos betalen heeft veel voordelen. Maar is het ook veilig?
Contactloos betalen is het favoriete betaalmiddel van de Belgen geworden. Een pincode invoeren wordt langzaamaan verleden tijd en steeds meer winkels bieden de mogelijkheid om contactloos te betalen. Het gaat nu eenmaal sneller, het is makkelijker en u hoeft geen toetsen aan te raken die al ingedrukt werden door duizenden vingers. Alleen: is het ook even veilig?
Dat u geen pincode meer hoeft in te voeren, is tegelijk een voordeel en nadeel. Het voordeel: niemand kan uw pincode zien als u er geen hoeft in te toetsen. Het nadeel: als uw kaart in de verkeerde handen valt, dan kan de crimineel overal contactloos betalen tot de limiet bereikt is. Pas dan wordt een pincode gevraagd. Hoe hoog (of laag) die limiet is, hangt af van uw bank maar ligt nooit boven het wettelijke maximum van 150 euro. In het ergste geval kan de dief dus tot 150 euro shoppen op uw kosten.
Wat dan met smartphones en wearables waarmee u kan betalen? Een smartphone, betaalring, horloge of sleutelhanger werkt volgens hetzelfde principe als een kaart. Komt die in de verkeerde handen terecht, dan zou de crimineel contactloos kunnen betalen tot de limiet bereikt is. Bij grotere bedragen (vanaf 50 euro) moet een smartphone wel ontgrendeld worden om contactloos te kunnen betalen. Bij een wearable zal u boven 50 euro uw pincode moeten invoeren in de terminal, net zoals u met een kaart doet.
Op het internet circuleren soms geruchten en filmpjes over tele-pickpocketing of digitaal zakkenrollen. Ook het Eén-programma Factcheckers weidde er een onderwerp aan. Met digitaal zakkenrollen stelen criminelen geld door een draagbare betaalterminal dicht bij uw kaart of smartphone te houden (zo’n 1 à 2 centimeter), vaak verstopt in een broekzak of handtas. De crimineel heeft ook weinig werk om tele-pickpocketing op te zetten: draagbare betaalautomaten kosten minder dan 20 euro en zijn vrij te koop op het internet. Hij hoeft enkel nog de betaalautomaat via bluetooth aan zijn smartphone, en vervolgens aan een bankrekening, te koppelen.
Volgens Febelfin is er echter nog geen enkel voorval gerapporteerd in België. Omdat de draagbare betaalterminal aan een bankrekening is gekoppeld, is het heel makkelijk om de identiteit te achterhalen. Dat maakt de praktijk voor een crimineel risicovol, bovendien is het rendement in verhouding erg klein. Digitaal zakkenrollen lijkt dus meer een fabel dan een feit.
Wat met uw persoonlijke gegevens? Ook daarvoor kan u op beide oren slapen. Betaalt u contactloos met uw kaart, smartphone of wearable, dan zijn ook uw persoonlijke gegevens versleuteld en vallen ze niet te kopiëren.
Wil u liever niet contactloos betalen, dan kan u deze functie uitzetten. Dat kan doorgaans via de app of het online platform van uw bank. Een andere oplossing is om te kijken of u uw dagelijkse limiet voor contactloos betalen kan aanpassen.
Extra veilig maakt u het als u uw bankkaart beschermt met een speciaal hoesje zodat de kaart geen contact kan maken met een betaalterminal. Contactloos betalen werkt met NFC-technologie (“Near Field Communication”). Apparaten die deze technologie ingebouwd hebben, wisselen via golven informatie met elkaar uit. Deze speciale hoesjes zorgen ervoor dat deze signalen niet kunnen doordringen tot aan de kaart. Zo’n hoesjes bestaan ook voor uw smartphone.
Tot slot: bent u uw kaart kwijt? Blokkeer hem dan meteen in de app of het online platform van uw bank. Blokkeren kan ook door te bellen naar Card Stop. Bent u uw wearable kwijt? Koppel hem dan meteen los in de app van uw bank. Bent u uw smartphone kwijt? Laat dan de gekoppelde kaart blokkeren waarmee u contactloos betaalt (via Card Stop of in het online platform van uw bank).