Hoe Smart Devices Beschermen

augustus 2022

Hoe beschermt u smart devices tegen hackers? 11 tips

Van televisies tot ledlampen, en van robotstofzuiger tot wasmachines: steeds meer toestellen zijn met het internet verbonden. Zo’n smart devices zijn handig om vanuit uw luie zetel te bedienen en maken ons leven gemakkelijk. Maar ze verzamelen heel wat data over u en zijn ook kwetsbaar voor cybercriminelen. Wat zijn de risico’s en hoe kan u die smart devices beschermen?

Smart devices, of geconnecteerde toestellen, winnen aan populariteit. 80% van de Vlaamse gezinnen heeft ondertussen minstens drie smart devices in huis, blijkt uit het Digimeterrapport van IMEC. Vijf jaar geleden was dat nog 63%. Computers en smartphones zijn voor de hand liggende voorbeelden. Maar ook andere apparaten in huis kunnen tegenwoordig met het internet verbonden zijn. Denk maar aan een smart tv’s, wearables, printers, spraakassistenten, een set rookmelders, slim speelgoed, een deurbel of luidsprekers.

Op een robotstofzuiger of een slimme thermostaat kan u uw e-mails niet lezen of op het internet surfen. Dat geeft soms verkeerdelijk de indruk dat u ze niet hoeft te beveiligen. Toch zijn de risico’s heel reëel:

 • Een hacker die gaat joyriden met een robotstofzuiger mag dan wel komisch lijken. Het is andere koek als hij of zij u afluistert via uw luidspreker of meegluurt door de lens van een deurbel of camera.
 • Via een zwak beveiligde smart device kan een hacker ook andere toestellen aanvallen op hetzelfde netwerk. En dus ook uw computer en smartphone.
 • Een crimineel kan uw gebruikspatronen voor verschillende apparaten volgen om te zien wanneer u niet thuis bent.
 • Volgens Zscaler, een bedrijf gespecialiseerd in cyberbeveiliging, zou slechts 24% van alle smart devices data op een beveiligde manier uitwisselen met andere apparaten (zoals uw smartphone). Zonder encryptie kan de onbeveiligde data onderschept worden (bijvoorbeeld als u een betaling uitvoert via een wearable of een wachtwoord invoert op een smart tv).

Hoe uw smart devices beschermen?

De Britse consumentenorganisatie Which? installeerde vorig jaar bij wijze van experiment een tiental smart devices in een woning. De onderzoekers wilden nagaan hoe kwetsbaar een smart home werkelijk is. In één week telden ze maar liefst ruim 12.800 pogingen om een of meerdere toestellen te hacken. Eén toestel kon uiteindelijk ook gehackt worden.

Heeft u zelf een of meer smart devices in huis, dan is de kans groot dat ze geregeld aangevallen worden. Daarom 11 tips om hackers minder kans op slagen te geven:

1. Wees kritisch

Als alles is verbonden, kan alles ook gehackt worden. Vooraleer u een apparaat koopt dat met het internet verbonden is, vraagt u zich best af wat de toegevoegde waarde van zo’n connectie is. Een slimme broodrooster, koffiezet of wasmachine kan misschien handig zijn. Maar zélf op de knop gaan duwen op een toestel zonder internetverbinding, is wel veiliger.

2. Verzamel informatie

Bij de ontwikkeling van smart devices wordt niet altijd evenveel aandacht gegeven aan beveiliging of transparantie daarin. In sommige gevallen wordt in de handleidingen niet ingegaan op privacyproblemen of wordt er niet genoeg informatie gegeven om er zeker van te zijn dat het apparaat veilig is. Bekijk daarom zorgvuldig de productspecificaties, raadpleeg online reviews, koop alleen smart devices die gebruik maken van data-encryptie en kies enkel merken die u vertrouwt.

3. Regelmatige updates

Als u een apparaat koopt dat tien jaar of langer mee zal gaan, moet u er zeker van zijn dat u beschermd bent tegen nieuwe bedreigingen. Ga daarom na of de fabrikant regelmatig updates aanbiedt.

4. Maak een gastnetwerk aan

Het is verstandig om uw netwerk van smart devices te isoleren van uw ander netwerk (waarop u bijvoorbeeld uw computer, tablet en/of smartphone gebruikt). Dit kan u doen door thuis een gastnetwerk op te zetten voor uw smart devices. Uw slimme deurbel kan bijvoorbeeld nog steeds worden gehackt. Maar omdat het op geïsoleerd netwerk zit, is het voor hackers al moeilijker om in uw mailbox of bankrekening te neuzen.

5. Beveilig uw router

Beveilig uw router. Dat kan door de standaardnaam en het wachtwoord van uw Wifi-netwerk te veranderen nadat het is geïnstalleerd, en het paswoord regelmatig te veranderen.

6. Beveilig uw smartphone met een antivirusprogramma

Uw smartphone is vaak de ‘afstandsbediening’ van uw smart device. Als hij gehackt of gestolen wordt, kan dit uw hele beveiligingssysteem in gevaar brengen. Het is sterk aan te raden om een virusscanner op uw smartphone te installeren. Zo’n virusscanner detecteert niet alleen virussen, maar biedt een allround extra bescherming. Neem daarnaast deze voorzorgen:

 • Gebruik de schermvergrendeling op uw smartphone
 • Surf niet op onbeveiligde netwerken
 • Let op welke apps u downloadt
 • Gebruik geen openbare USB-oplaadpunten
 • Activeer automatische updates
 • Controleer regelmatig uw dataverbruik op abnormaliteiten
 • Schakel functies (zoals bluetooth) uit als u ze niet gebruikt. Een bluetooth-verbinding is net als een internetverbinding evenzeer kwetsbaar voor hackers.

7. Wijzig het commando van stemgestuurde apparaten

Als u stemgestuurde apparaten hebt, verander dan “Hey Google" of "Hey Alexa" in iets dat alleen u en uw gezin kennen. Op die manier kan een indringer uw systeem moeilijker activeren.

8. Gebruik een netwerkkabel in plaats van wifi

Koppel smart devices - als het kan - zoveel mogelijk met een ethernet-kabel in plaats van te verbinden met wifi. Over het algemeen is de verbinding met een kabel niet alleen stabieler, het is ook veel moeilijker om een volledig fysiek netwerk te hacken, aangezien de hacker fysieke toegang tot het netwerk moet hebben.

9. Kies voor veilige wachtwoorden

Gebruik sterke en unieke wachtwoorden en wijzig ze regelmatig. Zorg voor lange wachtwoorden en een mix van cijfers, kleine letters, grote letters en speciale tekens. Ethische hacker en securityspecialist Pablo Brusseel geeft tips om veilige wachtwoorden te maken en te beheren.

10. Schakel apparaten volledig uit

Zet uw apparaten uit als u ze niet gebruikt. Dat bespaart niet alleen stroom. Een apparaat dat uit staat kan op dat moment ook niet gehackt worden.

11. Gebruik de app van Safeonweb

Installeer de Safeonweb-app . Als er bedreigingen zijn gedetecteerd op uw thuisnetwerk, krijgt u een melding. De informatie over dreigingen krijgt Safeonweb aangeleverd door verschillende partners, zowel commerciële als open-source bronnen.

Heeft u een vraag voor ons? We bellen u graag op een ogenblik dat het u uitkomt.

Maak een afspraak