geef-cybercriminelen-geen-kans.jpg

oktober 2016

Geef cybercriminelen geen kans

De campagne ging van start onder de slogan “6.491.641 Belgen helpen onbewust cybercriminelen.” Uit een studie van de UGent blijkt namelijk dat 68% van de Belgen het risico loopt om geconfronteerd te worden met cybercriminaliteit. Miljoenen Belgen beveiligen hun computer, tablet of smartphone onvoldoende of zelfs helemaal niet. “Op die manier helpen zij zonder het te beseffen cybercriminelen,” vertelt Miguel De Bruycker, directeur van het Centrum voor Cybersecurity België (CCB). “Want die kunnen via onbeveiligde toestellen bijvoorbeeld aanvallen uitvoeren.”

Scan en beveilig je computer

De campagne roept het grote publiek op om hun computer te scannen op virussen en te beveiligen tegen cybercriminelen. “Je toestel beveiligen, doe je door te zorgen voor een goede virusscanner, voor updates van je programma’s en door het maken van back-ups,” vervolgt Miguel De Bruycker. “Ook door valse mails (phishing) te herkennen en te verwijderen, kan je veel onheil voorkomen.”

Take back the internet

Honderden organisaties, waaronder overheden, banken, internetproviders en initiatieven zoals de Digitale Week, ondersteunen de campagne. Het objectief is om zowel op korte als op lange termijn cyberhygiëne te verbeteren bij de Belgische bevolking.

Als centraal onderdeel van de campagne werd op www.safeonweb.be een tool ontwikkeld waarmee iedereen kan checken of zijn toestellen genoeg beveiligd zijn. Er zijn ook tips te vinden om de beveiliging te verbeteren. De campagne kreeg dan ook de kreet “Take back the internet” mee.

Heeft u een vraag voor ons? We bellen u graag op een ogenblik dat het u uitkomt.

Maak een afspraak