5-signalen-dat-u-uw-geldzaken-verwaarloost.jpg

augustus 2021

5 signalen dat u uw geldzaken verwaarloost

De auto raakt al maanden moeilijk aan de praat. Er komt gepiep vanonder de motorkap. En gisteren knipperde het dashboard als een kerstboom. Toch overtuigt u uzelf dat het wel meevalt, en dat een bezoek aan de garage best kan wachten ... Het beheren van uw geldzaken volgt precies dezelfde wetten als uw auto of uw gezondheid: alarmtekens negeren kan schade toebrengen aan uw financieel welzijn. Welke signalen kunnen erop wijzen dat u uw geldzaken verwaarloost?

1. U weet niet hoeveel u elke maand uitgeeft

Als u niet weet hoeveel u elke maand uitgeeft, bestaat de kans dat u meer uitgeeft dan er binnenkomt. Het gevolg zal zijn dat u uw financiële doelen niet kan bereiken. U hoeft niet per se van elke eurocent te weten waaraan u het spendeerde, maar u moet wel een idee hebben van waar uw geld naartoe gaat.

Het bijhouden van een budget is hiervoor de sleutel. Budgetteren is uw geld vertellen waar het naartoe moet gaan, in plaats van u af te vragen waar het is gebleven. Een budget helpt ervoor te zorgen dat u uw rekeningen kan betalen, en voorkomt dat u te veel uitgeeft. En een budget maakt het mogelijk om langetermijndoelen te stellen, zoals sparen voor een renovatie of voor uw pensioen.

Tip: log regelmatig in om uw rekeningstand te checken.

2. U maakt zich (geregeld) zorgen over geld

Piekert u er soms over hoe u uw maandelijkse uitgaven zal betalen? Bent u bang dat u een rekening krijgt van de belastingen of de school van uw kinderen? Dat is geen schande en u bent zeker niet de enige. Maar uiteindelijk worden de zorgen niet minder als u het probleem niet aanpakt. De beste manier is om uw verwachte kosten in kaart te brengen en in te plannen, door bijvoorbeeld elke maand een bepaald bedrag voor deze kosten opzij te zetten. Is dit voor u een niet altijd haalbaar, dan doet u er goed aan om na te gaan waar u uw uitgaven kan verlagen en/of uw inkomsten kan verhogen. Ook hier is de sleutel opnieuw om een budget op te maken en advies te vragen.

3. Uw zichtrekening staat dikwijls in het rood

Als u over de mogelijkheid beschikt om onder nul te gaan op uw zichtrekening, heeft u een flexibele geldreserve voor wanneer het financieel even moeilijk gaat. Hierdoor kan u tot op een bepaalde grens geld opnemen of rekeningen blijven betalen, zelfs al staat u in het rood. Maar deze service valt onder de consumentenkredieten. En zoals elke lening zal de bank hiervoor rente aanrekenen, en die is erg hoog. 10% is geen uitzondering.

Het is aangeraden om hier zo weinig mogelijk gebruik van te maken. Als u wat spaargeld heeft, gebruik dat dan om de rekening aan te zuiveren. Als u geen spaargeld heeft, dan kan een budget helpen om te zien waarop u kan bezuinigen. De ultieme stap is om, zodra u de schuld heeft afgelost, deze budgetfaciliteit op te zeggen.

Een ander alarmsignaal is dat u regelmatig een kredietkaart gebruikt om tijdelijk financiële ademruimte te hebben. Ook het aangaan van persoonlijke leningen of het kopen van goederen op afbetaling kan een teken zijn.

4. U bent niet voorbereid op het onverwachte

Als uw wasmachine morgen helemaal stuk gaat, kan u dan 600 euro betalen om een nieuwe te kopen? Kan u zich een ingreep bij de tandarts van 2.000 euro veroorloven? En wat als u uw baan verliest? Kan u een half jaar naar een andere baan zoeken zonder in paniek te raken?

Als het antwoord op een van de bovenstaande vragen nee is, is uw geldreserve voor noodgevallen wellicht niet groot genoeg. De beste oplossing is om een voldoende grote spaarbuffer aan te leggen voor dit soort nooduitgaven. Dat geeft u de speelruimte om een onvoorziene klap op te vangen en is beter voor uw gemoedsrust.

Een spaarreserve van 3 tot 6 maanden netto gezinsinkomen wordt dikwijls aangeraden. Dat is niet alleen belangrijk om onverwachte kosten te kunnen dekken, maar bijvoorbeeld ook als u langdurig ziek wordt of uw job verliest in een periode dat het minder goed gaat met de economie.

In sommige gevallen (koopwoning in plaats van huurwoning, kinderen in huis, zelfstandigen, alleenstaande ouders, een onzekere job, eigen wagen(s) versus geen wagen of bedrijfswagen ...) is een grotere reserve beter. Ook uw gemoedsrust telt mee: als u beter slaapt met een grotere spaarreserve, volg dan uw gevoel. Het bedrag is dus voor iedereen anders en evolueert ook als uw persoonlijke situatie verandert.

5. U denkt nog niet aan uw pensioen

Uw wettelijk pensioen zal (veel) lager zijn dat uw laatste loon. Met een groepsverzekering en door aan individueel pensioensparen te doen, kan u een extraatje opbouwen. Maar ook dat volstaat wellicht niet als u hetzelfde levenscomfort wil tijdens uw pensioen.

Hoe ouder u wordt, hoe moeilijker het is om een reserve op te bouwen. Als u nog niet aan pensioensparen doet, dan is vandaag het beste moment om daar werk van te maken. Daarnaast is het belangrijk om te beginnen met sparen, al is het maar door elke maand 5% van uw inkomen opzij te zetten. Zo heeft u een appeltje voor de dorst en kan u van een comfortabel pensioen genieten.

Bonus: 5 tips om bewuster met geld om te gaan

  • Doe een keer per jaar een challenge, zoals een 'No Spend November'. Geef de hele maand geen geld uit, behalve aan wat noodzakelijk is.
  • Leer meer. Spreek af dat u één iets per maand leert over geld. Of dit nu is door een boek te lezen, te luisteren naar een podcast of een lezing bij te wonen.
  • Wacht 5 dagen. Van plan om een aankoop te doen van meer dan 100 euro? Ook al is het moeilijk: wacht 5 dagen en kijk of u nog steeds overtuigd bent.
  • Controleer maandelijks uw inkomsten en uitgaven.
  • Kwaliteitsartikelen gaan vaak langer mee. Goedkoop is soms duurkoop!

Heeft u een vraag voor ons? We bellen u graag op een ogenblik dat het u uitkomt.

Maak een afspraak