verkeersboetes-duurder-in-2017.jpg

november 2016

Verkeersboetes duurder in 2017

Niet geparkeerd zoals het hoort? Iets te snel gereden? Of een glaasje te veel op, maar toch minder dan 0,8 promille? Betrapt de politie u, dan stelt die doorgaans een onmiddellijke inning voor. U schrijft de verkeersboete over en moet niet langs de rechter passeren. Het kabinet van minister van Justitie Koen Geens (CD&V) heeft beslist dat dergelijke inningen volgend jaar met 5 procent zullen stijgen. Een boete van 50 euro wordt dan 2,5 euro duurder. Maar ook overtredingen zoals rijden door een rood licht vallen onder dit systeem. Daarvoor zult u 165 euro boete betalen, dus 8 euro meer dan nu.

Zes of zeven?

Maar ook boetes die de rechter oplegt, worden duurder. Vandaag worden de bedragen die de rechtbank vastlegt, vermenigvuldigd met zes. De regering zou dat optrekken naar zeven, al wil men op het ministerie enkel bevestigen dat er een stijging komt. Een verhoging van zes naar zeven is in elk geval hoog.

Als een rechter u bijvoorbeeld voor een vluchtmisdrijf veroordeelt tot een boete van 2.000 euro, betekent dat volgend jaar een factuur van 12.000 euro. Gaat het maal zeven, dan loopt het eindbedrag al op tot 14.000 euro. Wordt vervolgd …

Heeft u een vraag voor ons? We bellen u graag op een ogenblik dat het u uitkomt.

Maak een afspraak