kloof-tussen-arm-en-rijk-nog-nooit-zo-groot.jpg

februari 2017

Kloof tussen arm en rijk nog nooit zo groot

Oxfam Solidariteit laat weten dat de rijkste 10% Belgen bijna de helft van het vermogen in ons land bezit. Anderzijds bezit de minst vermogende helft daar maar 8,8% van.

De organisatie baseert zich daarvoor op de Global Wealth Database van Crédit Suisse, waarin onder meer cijfers van de Europese Centrale Bank (ECB) zijn verwerkt. Concreet bezit de rijkste 10% van de Belgen (ruim 1 miljoen personen) samen ongeveer 1.043 miljard euro, terwijl de minst vermogende helft (5,5 miljoen mensen) zo'n 208 miljard euro in handen heeft. De ongelijkheid is in ons land minder groot dan in de rest van de eurozone. Zo bezit de rijkste 10% Europeanen 51,2% van de totale rijkdom terwijl op globaal niveau één procent van de wereldbevolking meer bezit dan alle anderen.

Gevaar voor de samenleving

Uit het onderzoek blijkt verder dat de acht rijkste mannen ter wereld samen bijna evenveel bezitten als de armste helft van de wereldbevolking. Daarmee was de kloof tussen arm en rijk nog nooit zo groot, zegt Oxfam. En de ongelijkheid blijft toenemen, want een jaar eerder waren het nog de 62 rijkste mensen ter wereld die samen evenveel bezaten als de armste helft. De ontwikkelingsorganisatie waarschuwt dat de groeiende ongelijkheid tot instabiliteit kan leiden die onze samenlevingen dreigt te verscheuren. "Deze ongelijkheid verhoogt de criminaliteit, de onveiligheid en ondermijnt de strijd tegen armoede,” verklaart Oxfam. “Hij laat meer mensen in angst en minder mensen in hoop leven.” De ngo roept regeringen op om samen te werken in plaats van elkaar te beconcurreren om zo tot eerlijke belastingen en eerlijke lonen te komen.

Heeft u een vraag voor ons? We bellen u graag op een ogenblik dat het u uitkomt.

Maak een afspraak