pechverhelping.jpg

december 2021

Hoeveel kost pechverhelping en is het de moeite waard?

Een lege accu, lekke band of autosleutels zoekgeraakt? Het overkomt iedereen wel eens. Maar loont het eigenlijk wel de moeite om pechverhelping te nemen, zeker als u een nieuwe auto heeft? En bestaan er alternatieven voor de klassieke jaarlijkse abonnementen?

Een autoverzekering is één van de weinige verzekeringen die in ons land verplicht is. Zo'n verzekering zal in uw plaats de materiële en lichamelijke schade aan anderen betalen als u in fout bent bij een ongeval. Een verzekering voor pechverhelping is echter niet verplicht.

U zal echter ooit wel eens een beroep moeten doen op een pechverhelper, tenzij u heel veel geluk heeft. Ter illustratie: Touring rukte in 2019 381.000 keer uit voor pech, en 295.000 keer in 2020. De kans dat u vroeg of laat ook eens aan de beurt bent, is dus reëel.

Pechverhelping dekt meer dan een auto aan de praat krijgen of een lekke band repareren. Uw pechverhelper zal u ook bijstaan als uw wagen betrokken is bij een ongeval, als uw auto is gestolen of door een vandaal is toegetakeld zodat hij niet meer start. Ook als u zelf bepaalde problemen heeft veroorzaakt (sleutels kwijt, verkeerde brandstof getankt, …) kan u rekenen op pechverhelping.

Vanaf wanneer pechverhelping nemen?

Pechverhelping kiezen voor een nieuwe wagen: dat klinkt op het eerste gezicht als weggesmeten geld. Enerzijds geniet u van een garantie (overigens ook op tweedehandswagens die u niet bij een particulier koopt) en anderzijds zou de kans klein moeten zijn dat u om de haverklap op de pechstrook staat.

Alleen, met een nieuwe auto kan u ook pech hebben: een lekke band, diesel tanken in plaats van benzine, uzelf buiten sluiten, een lege accu, diefstal, sleutels kwijt, een ongeval, enzovoort.

De leeftijd van uw wagen kan dus een factor zijn om al of niet pechverhelping te nemen, maar is dus niet de enige.

Welke formules zijn er?

 • In België behoren VAB en Touring tot de meest bekende aanbieders van pechverhelping. Zij werken met een abonnementsformule. Daarnaast zijn er nog andere spelers actief die met vaste abonnementen werken, zoals Europ Assistance en Allianz Assistance.
 • Bij andere aanbieders betaalt u geen abonnement of lopende kosten, maar enkel een vergoeding als u om bijstand vraagt. Dat is bijvoorbeeld bij Corona Direct en de app Mobly.
 • Bij heel wat automerken kan u natuurlijk ook een abonnement voor pechverhelping afsluiten. Bij sommige automerken zoals Volvo krijgt u een jaar pechverhelping als u het onderhoud laat doen bij een erkende dealer.
 • Een alternatief is tanken bij TotalEnergies, waar u onder bepaalde voorwaarden drie weken pechverhelping krijgt na een tankbeurt.

Wat is de beste formule?

Wie de beste service biedt voor de meest interessante prijs? Dat antwoord zal voor iedereen anders zijn. Veel hangt af van uw persoonlijke situatie:

 • Hoe oud is uw wagen?
 • In welke staat is uw wagen?
 • Hoe intensief gebruikt u uw wagen?
 • Rijdt u vaak in het buitenland?
 • Heeft u een vervangwagen nodig?
 • Rijdt u meestal alleen of zijn er vaak inzittenden mee?
 • Wat is er al inbegrepen in uw autoverzekering?
 • Hoeveel gemoedsrust wenst u, bijvoorbeeld als op autovakantie gaat in het buitenland?
 • ...

Heeft u een nieuwe wagen, doet u weinig kilometers, kan u ook gewoon met de fiets naar het werk mocht de auto in panne staan, bent u een heel voorzichtige chauffeur en rijdt u zelden in het buitenland? Dan bent u wellicht beter af zonder een vast abonnement voor pechverhelping.

Heeft uw wagen 250.000 kilometer op de teller, biedt de fiets of het openbaar vervoer geen alternatief en wordt het een chaos thuis als de gezinsauto plots zou wegvallen? Dan bent u op langere termijn wellicht beter af met een vaste polis.

Enkele aanbieders vergeleken

(prijzen geraadpleegd op 10 oktober 2021)

Mobly
U downloadt de app en registreert zich gratis. Als u pechverhelping in België nodig heeft, kiest u de mogelijkheden in de app: zoals platte batterij (79 euro), lekke band (79 euro), takeldienst (105 euro), enzovoort. Bijstand wordt beloofd binnen de 40 minuten. Wenst u pechverhelping in Europa, dan betaalt u 2,5 euro per dag (alleen voor de periode dat u bijstand wenst).

Charlie24
U downloadt de app en registreert zich gratis. Als u pechverhelping in België nodig heeft, kiest u in de app tussen een van de opties: startproblemen, lekke band, takeldienst, auto lostrekken, enzovoort. Eenmaal u uw adres ingeeft, wordt de prijs en aankomsttijd berekent. Een simulatie voor autopech in centrum Gent kwam uit op een prijs van 104 euro voor een platte batterij, 109 euro voor een lekke band en 114 euro om te takelen naar de dichtstbijzijnde garage.

Corona Direct
Bij deze aanbieder betaalt u ook per interventie, zonder een contract of abonnement. U kan een van de zes opties kiezen: lege accu (vanaf 85 euro), lekke band (vanaf 85 euro), takeldienst (vanaf 95 euro), zonder brandstof (vanaf 95 euro), buitengesloten (vanaf 95 euro) en ongeval (vanaf 115 euro). Als u een autoverzekering heeft bij deze aanbieder krijgt u 10 euro korting op elke interventie.

TotalEnergies
U vraagt een gratis clubkaart aan in een TotalEnergies tankstation en registreert deze. U dient minimaal 25 liter brandstof te tanken. Eén zo’n tankbeurt is dan goed voor drie weken pechverhelping in België en 35 Europese landen. Naast pechverhelping is ook het slepen inbegrepen en een eventuele vervangwagen gedurende 24 uur. De dienstverlening in België wordt geregeld door Touring.

Touring
U betaalt een jaarlijkse vergoeding, afhankelijk van de gewenste service. Als u alleen met de wagen rijdt, enkel in België bijstand wil en geen opties of vervangwagen kiest, dan betaalt u voor de basisformule 60 euro. Rijdt u met het hele gezin, wil u in heel Europa bijstand, een uitgebreide takelservice over langere afstanden en een vervangwagen, dan betaalt u 186 euro per jaar. Er is ook een formule die België en een zone tot 100 km in het buitenland dekt (149 euro per jaar, inclusief vervangwagen).

VAB
U betaalt een jaarlijkse vergoeding, afhankelijk van de gewenst service. Voor pechbijstand in de Benelux betaalt u 131 euro per jaar (zonder vervangwagen) of 191 euro per jaar (met vervangwagen). Als alternatief kan u ook een pakket kiezen met pechbijstand in heel Europa en medische bijstand wereldwijd (230 euro of 316 euro met vervangwagen).

Europ Assistance
Bij deze aanbieder kiest u voor een jaarlijkse formule. Voor de goedkoopste formule (enkel dekking in België, zonder vervangwagen, alle inzittenden gedekt) betaalt u een vanafprijs van 115 euro. De goedkoopste formule met dekking in heel Europa kost 135 euro.

Allianz Assistance
Deze aanbieder heeft een vanafprijs van 49,95 euro (enkel dekking in België, zonder vervangwagen); of vanaf 74,95 euro per jaar met vervangwagen. Dekking in Europa met een vervangwagen kan vanaf 99,95 euro per jaar.

Voordat u een keuze maakt, doet u er uiteraard goed aan om de kleine lettertjes, voorwaarden en online reviews te lezen. Sommige aanbieders beperken bijvoorbeeld het aantal interventies per jaar, bij anderen zijn ze ongelimiteerd. Sommige aanbieders beperken het slepen tot de dichtstbijzijnde garage, terwijl anderen ook op lange afstand slepen.

Bonus: vlot op weg deze winter

Bevroren ramen

 • Vooraf: span een ijsdeken over de ruit. Schakel bij het parkeren de ruitenwissers uit. Zo voorkomt u dat ze in vastgevroren toestand aan gaan en zo de wisserbladen beschadigen.
 • Gooi geen heet water op de ramen. Door het temperatuurverschil kunnen ze barsten.
 • Spuit met ruitontdooier op de ruit en wacht even.
 • Check of de ruitenwissers niet vastzitten, tik ze anders voorzichtig los met een ruitenkrabber.

Bevroren deuren

 • Vooraf: smeer de deurrubbers preventief in met een rubberstick of talkpoeder.
 • Gebruik een warme kruik of haardroger, maar niet dicht bij de ramen. Anders kunnen die breken door het temperatuurverschil.

Bevroren handrem

 • Vooraf: parkeer uw auto in de versnelling, zonder de handrem aan te trekken.
 • Start de motor en laat de wagen warm worden. Het zal een poos duren, maar uiteindelijk zal u de handrem los krijgen.

Bevroren slot

 • Vooraf: behandel het slot regelmatig met een vochtafdrijvend middel, zoals kruipolie.
 • Spuit slotontdooier in het slot en laat het even inwerken. Een kruik of haardroger kan ook. Let op: bewaar slotontdooier niet in uw wagen ;-)

Lege batterij

 • Vooraf: laat de accu controleren voordat de winter begint. Vermijd herhaaldelijk korte afstanden.
 • Gebruik startkabels of schakel een pechverhelper in.

Heeft u een vraag voor ons? We bellen u graag op een ogenblik dat het u uitkomt.

Maak een afspraak