kinderen-steunen-financieel.jpg

juli 2016

Hoe kan je je kinderen financieel steunen?

Lenen

Bij een lening zijn er geen wettelijke verplichtingen. Toch is het goed om een aantal regels in acht te nemen. Maak eerst en vooral duidelijke en schriftelijke afspraken met je kind, bijvoorbeeld waar het geld voor moet dienen, hoe de lening moet worden afgelost en tegen welke rente. Zet dat op papier in de vorm van een contract. Dat kan bij een notaris maar ook via een onderhandse overeenkomst. Het is niet verplicht om een intrest aan te rekenen. Vergeet niet dat als je intrest vraagt, je kind daar 27 procent roerende voorheffing op moet inhouden.

Schenken met successierechten

Bij een schenking is je kind niet verplicht het geld terug te geven. Geld schenken kan op verschillende manieren. Zo kan je eerst een lening geven aan je kind en de terugbetaling ervan na verloop van tijd kwijtschelden. Zo'n kwijtschelding wordt beschouwd als een onrechtstreekse schenking. Dat betekent dat je kind op het kwijtgescholden kapitaal successierechten moet afdragen als je binnen de drie jaar zou overlijden.

De meest gebruikte manier om geld aan de volgende generatie door te geven, is de klassieke hand- of bankgift. Daar hoeft je kind geen schenkingsrechten op te betalen, wel successierechten als je binnen de drie jaar komt te overlijden.

Schenken zonder successierechten

Het is ook mogelijk om je geld tegen een verlaagd schenkingsrecht van 3 procent (in Vlaanderen en Brussel) of 3,3 procent (in Wallonië) aan je kinderen te schenken. Het grote voordeel is dat je kind achteraf geen successierechten meer hoeft te betalen. Dat kan je bij de notaris vastleggen, maar dan betaal je het notariële honorarium. Die kosten kan je vermijden door een onderhands document te laten registeren op het plaatselijke registratiekantoor.