lombardkrediet.jpg

april 2022

Het lombardkrediet in 9 vragen en antwoorden

Vastgoed op het oog of een ander project dat u wil financieren? Dan kan een lombardkrediet te overwegen zijn als u een beleggingsportefeuille heeft. Zo’n lening kan goedkoper zijn dan een klassieke (hypothecaire) lening, maar komt ook met beperkingen en risico’s. De voor- en nadelen op een rij.

Wat is een lombardkrediet?

Als u bij een bank leent, dan wil de bank garanties dat u het ontleende bedrag zal terugbetalen, samen met de interesten. Zeker bij hogere bedragen zal de bank daarom een onderpand vragen. Dat is bijvoorbeeld het geval bij een hypothecaire lening, waarbij de woning als onderpand dient. Bij wanbetaling kan de bank dan als laatste redmiddel de woning verkopen om de lening te vereffenen. Ook voor andere leningen kan de bank een onderpand vragen.

Een lombardkrediet is net als een hypothecaire lening een lening met een onderpand. Bij een lombardkrediet geeft u echter niet een woning of een dure wagen als onderpand, maar wel beleggingen zoals aandelen, obligaties, beleggingsfondsen of tak 23-levensverzekeringen.

Hoewel u uw beleggingsportefeuille in onderpand geeft, blijft ze uw eigendom. U hoeft uw beleggingen dus niet te verkopen. Maar als blijkt dat u de lening niet kan terugbetalen, dan kan de bank wel (een deel van) uw beleggingsportefeuille gebruiken om het saldo te vereffenen.

Een lombardkrediet wordt ook wel een investment loan of alternatieve lening genoemd. De Italiaanse regio Lombardije is de bakermat van de banken, vandaar lombardkrediet.

Waarvoor kan u een lombardkrediet aanvragen?

Vaak wordt het gebruikt om vastgoed te financieren, maar mits goedkeuring van de bank kan het ook voor andere doeleinden: de aankoop van een oldtimer, sportvliegtuig, kunstwerk, de renovatie van een woning, een overbruggingskrediet, de betaling van successierechten, …

Een lombardkrediet kan ook een oplossing bieden als u buitenlands vastgoed aankoopt en dat in België wil financieren. Belgische banken staan immers niet te springen om een hypotheek op buitenlands vastgoed te nemen. En als Belg een hypothecaire lening nemen in het buitenland is meestal ook een uitdaging.

Waarom een lombardkrediet? 

Op het eerste gezicht is een lombardkrediet een vreemde oplossing. Stel dat u een tweede woning of een dure oldtimer wil kopen en u beschikt over een beleggingsportefeuille. Dan kan u toch gewoon uw beleggingen verkopen en met die opbrengst de tweede woning of oldtimer financieren? Dat klopt: alleen mist u dan het potentiële rendement van uw beleggingsportefeuille en de mogelijke inkomsten uit uw beleggingen, zoals de dividenden.

Stel dat uw beleggingsportefeuille gemiddeld 5% per jaar opbrengt en u een lombardkrediet kan afsluiten met een vaste rentevoet van 1,5%? Dan kan het interessanter zijn om te lenen, in plaats van uw beleggingen te verkopen. In de meeste gevallen zal u voor een investment loan een lagere rentevoet betalen dan een hypothecaire lening en een persoonlijke lening.

Moet u naar de notaris voor een lombardkrediet?

Als u vastgoed wil kopen, kan een lombardkrediet u verschillende kosten besparen. In tegenstelling tot een hypothecair krediet hoeft u voor een lombardkrediet niet langs de notaris (uiteraard wel voor de aankoopakte). Er wordt immers geen hypothecaire inschrijving gedaan op de woning, want uw beleggingen dienen als onderpand en niet het vastgoed.

Daarnaast dient u geen schuldsaldoverzekering af te sluiten en ontsnapt u aan bepaalde verplichtingen die banken meestal opleggen als u een hypothecair krediet aangaat (brandverzekering en verplicht storten van inkomen).

Ook als u geen vastgoed wil financieren met een lombardkrediet, maar bijvoorbeeld een sportwagen, dan hoeft u niet naar de notaris.

Hoeveel kan u lenen?

Stel dat u een beleggingsportefeuille heeft van 100.000 euro, dan betekent dit niet dat u 100.000 euro zal kunnen lenen met een investment loan. De bank zal eerst de kwaliteit van uw beleggingen analyseren. Bestaat uw portefeuille uit kwaliteitsvolle, defensieve obligaties die weinig schommelen? Dan zal u een hoger bedrag kunnen lenen dan wanneer uw portefeuille uit risicovolle aandelen bestaat. De bank zal ook een bepaalde marge inbouwen, voor het geval uw beleggingen sterk in waarde zouden zakken.

Als vuistregel kan u stellen dat de waarde op ongeveer 60% ligt voor aandelen en 70% voor obligaties. Bij beleggingsfondsen worden de risico's meer gespreid. Zij krijgen dan doorgaans ook een hogere ontleningswaarde dan individuele aandelen of obligaties.

Hoe verlopen de aflossingen?

Een lombardkrediet wordt op maat gemaakt. Een vaste rente en een looptijd die beperkt is tot tien jaar is daarbij de norm, maar afwijkingen zijn mogelijk. Net als bij een klassieke hypothecaire lening heeft u meestal de keuze uit verschillende formules om af te lossen. Zoals vaste maandelijkse aflossingen of een lening waarbij u maandelijks enkel de interesten betaalt en op het einde het volledige geleende kapitaal (bulletkrediet).

Stel dat de waarde van uw beleggingen fors zakt?

Stel: u heeft een beleggingsportefeuille van 100.000 euro, en de bank kende u een investment loan van 70.000 euro toe. Door een crash op de beurs, daalt de waarde van uw beleggingen tot 60.000 euro. In dat zal de bank u om extra onderpand (10.000 euro) vragen om het risico af te dekken, bijvoorbeeld in geld of in bijkomende beleggingen. Vermits banken doorgaans een ruime marge incalculeren (waarbij rekening gehouden wordt met bijvoorbeeld een beurscrash), is de kans relatief beperkt dat dit effectief gebeurt. Maar het kan dus wel.

Wat als u uw beleggingsportefeuille wil aanpassen tijdens de looptijd van het lombardkrediet?

U ontdekte een nieuwe beleggingsopportuniteit, of u wil bepaalde beleggingen kopen of verkopen? Dat kan. Het blijft immers uw beleggingsportefeuille. Aanpassingen dienen wel in samenspraak en na goedkeuring van de bank te gebeuren. Stel dat u al uw weinig risicovolle obligaties verkoopt, en het geld wil herbeleggen in risicovolle aandelen. Dan zal de bank om extra onderpand vragen.

Wat zijn de nadelen van een investment loan?

Ten eerste is er de instapdrempel: u dient al over een relatief stevige beleggingsportefeuille te beschikken. Is uw portefeuille minder dan 100.000 euro waard, dan is de kans groot dat de bank zal passen. Bovendien kan u niet zomaar een lombardkrediet afsluiten voor een kleine lening. De drempel van het te ontlenen bedrag ligt veelal tussen 50.000 en 100.000 euro. Net als bij een andere lening zal de bank ook dossierkosten aanrekenen (reken doorgaans op een paar honderd euro), al kan u daarover steeds proberen te onderhandelen.

Ten tweede: ook al blijft u eigenaar van uw beleggingsportefeuille, als u een deel van uw beleggingen wil verkopen moet u dat eerst aftoetsen bij uw bank. U geniet dus geen volledige flexibiliteit meer om te doen met uw beleggingen wat u wil.

Tot slot: tijdens de looptijd van uw lening, heeft u uiteraard geen zekerheid over het rendement van uw beleggingen. Dat kan u in een moeilijke spreidstand brengen als u bijvoorbeeld voor een bulletkrediet koos en de beleggingen wil verzilveren om het geleende kapitaal in één keer af te lossen. Stel dat de beurs net gecrasht is, dan zal u uw beleggingen wellicht niet willen verkopen, maar liever wachten op herstel. Zorg er dus steeds voor dat u het krediet eventueel kan verlengen.

 

Let op, geld lenen kost ook geld.

Heeft u een vraag voor ons? We bellen u graag op een ogenblik dat het u uitkomt.

Maak een afspraak