5-euro-munt-duitsland.jpg

mei 2016

Duitsland lanceert munt van 5 euro

Betalen met een munt van 5 euro? Sinds kort kan het in Duitsland. Op voorwaarde dat je zo’n euromunt op de kop kan tikken... Want talrijke verzamelaars zullen je maar al te graag voor zijn.

Midden april werden in Duitsland twee miljoen munten met een waarde van 5 euro in omloop gebracht. De nieuwe euromunt is de eerste in zijn soort en werd gelanceerd ter ere van de 45ste muntbeurs in Berlijn. Op de muntzijde staat de typische Duitse adelaar, terwijl je op de kopzijde de wereld en het zonnestelsel ziet. Dit stuk van 5 euro is uniek en niet enkel voor zijn waarde.

Want ook het bijzondere uiterlijk valt op. Zo heeft de munt een blauwe doorschijnende binnenring gemaakt van plastic. De munt is ook niet van metaal gemaakt, zoals de munten van 1 en 2 euro, maar van kunststof. Volgens de krant Die Welt heeft de ontwikkeling zo’n tien jaar in beslag genomen.

Hoewel je met deze munt van 5 euro kan betalen in de winkels (maar alleen in Duitsland), zal het waarschijnlijk zo’n vaart niet lopen. Verzamelaars van over de hele wereld zitten er achter en willen maar al te graag een exemplaar bemachtigen voor hun collectie. Het stuk van 5 euro dreigt dus maar al te snel uit circulatie te verdwijnen…

Volgt Nederland ook?

Duitsland is niet het enige land dat een munt met een unieke waarde lanceerde. Zo gaf Slovenië een munt van 3 euro uit en Spanje een van 12 euro. En in Nederland dromen ze van een 5-euromunt met de beeltenis van de recent overleden voetballegende Johan Cruijff.

Met deze munten kan je enkel in het land zelf betalen. De herdenkingsmunten daarentegen zijn geen wettelijke betaalmiddelen. Zo gaf België vorig jaar een munt van 2,5 en een van 10 euro uit als herdenking van de Slag bij Waterloo. Maar de kroon op het werk is ongetwijfeld de gouden munt van 100.000 euro, uitgegeven door het Oostenrijkse orkest de Wiener Philharmoniker in 2004. Deze werd op slechts 15 exemplaren geslagen…