duitse-bank-belast-gelddeposito-s.jpg

september 2016

Duitse bank belast gelddeposito’s

De Raiffeisenbank Gmund am Tegernsee - een kleine coöperatieve bank in de deelstaat Beieren – belast alle deposito’s van haar particuliere klanten boven de 100.000 euro met 0,4%. Daar zijn twee redenen voor.

1. Op die manier wil de bank de negatieve depositorente compenseren die de Europese Centrale Bank sinds twee jaar hanteert.

De ECB legt sinds twee jaar een rente van 0,4% op aan de banken die bij haar hun overschot aan liquiditeit plaatsen. Zo wil ze hen aanzetten om meer geld aan particulieren en bedrijven te lenen, zodat die op hun beurt weer meer zouden kunnen uitgeven en investeren. Het nadeel van de maatregel is echter dat hij aan de marges van de banken knaagt. Die proberen dat te compenseren door het verlies op hun klanten te verhalen. De Raiffeisenbank doet dat nu door zijn particuliere klanten te belasten.

2. De bank hoopt via deze maatregel haar klanten aan te zetten om hun geld in een aantal eigen financiële producten te investeren in plaats van het op de rekening te laten slapen.

“Als je de mensen niet aanzet om te veranderen, dan verandert er niets,” verklaarde Josef Paul, de baas van de Raffeisenbank, aan Reuters. Onder de 140 getroffen klanten hebben een aantal dat ook gedaan terwijl anderen hun geld hebben weggehaald om het ergens anders te plaatsen.

Wat in België?

De Raiffeisenbank is één van de eerste banken in de Eurozone om het taboe te doorbreken op het belasten van deposito’s van particulieren. Verschillende andere banken deden dat al eerder voor hun professionele klanten. Nog andere banken hebben besloten om geen spaarboekjes meer aan te bieden, ook in België.

Wij zijn dat alvast niet van plan. Bovendien brengt sparen bij de NIBC nog steeds een rente op die hoger ligt dan het minimum van 0,11%, namelijk tussen de 0,5 en 0,6% naargelang de rekening.

Heeft u een vraag voor ons? We bellen u graag op een ogenblik dat het u uitkomt.

Maak een afspraak