fin-shop.jpg

januari 2018

Bespaar en koop bij de overheid

De federale overheid heeft heel wat roerende en onroerende goederen in eigendom waar ze eigenlijk van af wil. Die worden voor een lage prijs te koop aangeboden. Hoe en waar kan u die als particulier kopen?

Fin Shop heet de winkel van de FOD Financiën waar de overheid in beslag genomen goederen en niet-afgehaalde (maar wel betaalde) postpakketten verkoopt. Er zijn drie fysieke winkels waar particulieren terecht kunnen:

  • in Bornem voor de provincies West-Vlaanderen, Oost-Vlaanderen, Antwerpen en Limburg,
  • in Haren voor Vlaams-Brabant, het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en Waals-Brabant,
  • in Gembloux voor de provincies Henegouwen, Luik, Luxemburg en Namen.

Vaste prijzen en per opbod

Op de website van Fin Shop staat een overzicht van alle items, geordend per categorie en al dan niet met een vooraf ingesteld vanafbedrag, die de federale overheid verkoopt: via webveilingen, een webshop met vaste prijzen en openbare verkopen.

Bieden op webveilingen en openbare verkopen kan via e-mail, maar vergeet niet dat elk bod bindend is. Hou wanneer u biedt ook rekening met extra kosten. Die bedragen 20 procent van de aankoopprijs en moet door de uiteindelijke koper betaald moeten worden.

In de Webboetiek-webshop verkoopt de FOD Financiën ook goederen aan een vooraf bepaalde prijs. Het aanbod is erg divers: van kledij en schoenen over randapparatuur voor computers, gps-toestellen, toestellen voor in de keuken tot boeken en stripverhalen, verzamelobjecten, enzovoort. Voor elk item krijgt u meteen de kosten voor de levering aan huis te zien. Betalen kan online via PayPal, kredietkaart of Bancontact.

Ook gebouwen en gronden worden verkocht

Voor de verkoop van gebouwen en gronden heeft de overheid een aparte verkoopssite opgericht. Op Finimmoweb stelt de overheid woningen, voormalige administratieve gebouwen en gronden te koop die niet (meer) worden gebruikt. Daarvoor hanteert het twee verkoopprocedures: openbare verkopen en verkopen uit de hand aan de meest biedende. De bijkomende kosten kunnen wel flink oplopen: u betaalt hier minstens 11 procent, maar in sommige gevallen lopen de kosten op tot 40 procent.