belg-heeft-niet-genoeg-aan-een-bank.jpg

maart 2015

Belg heeft niet genoeg aan één bank

Slechts 43% van de Belgen heeft alle rekeningen bij één bank.

Dit cijfer staat in een studie van Roland Berger Strategy Consultants waarover de zakenkrant De Tijd bericht. Online banken zoals NIBC Direct trekken zich vrij goed uit de slag. Hun marktaandeel zou trouwens nog moeten stijgen.

Op één enkel paard wedden, dat is niets voor Belgen. En al zeker niet als het over hun geld gaat. In 2009 schonk 50% van onze landgenoten nog zijn vertrouwen aan één enkele bank, momenteel doet nog maar 43% dat. De financiële crisis zit daar ongetwijfeld voor veel tussen: Belgen zijn voorzichtiger geworden.

Of met andere woorden: 57% brengt nu zijn spaargeld onder bij twee of meer banken. Het model met meerdere banken is de norm geworden, zeggen de consultants bij Roland Berger. Bijna een kwart van de particulieren heeft zelfs rekeningen bij drie of meer financiële instellingen.

De grootbanken blijven het financiële landschap beheersen. Maar dat neemt niet weg dat kleinere spelers en meer bepaald online banken zoals NIBC Direct erin geslaagd zijn om de Belgen te overtuigen en gerust te stellen, door ze aantrekkelijke en veilige producten aan te bieden. Niet minder dan 10% van de Belgen heeft momenteel een rekening bij een 100% online bank.

Roland Berger verwacht de volgende vijf jaar trouwens een sterke groei van de online banken. Het bureau meent dat de online instellingen hun klantenaandeel tegen 2020 tot 25% van de Belgische bevolking kunnen opdrijven.

Heeft u een vraag voor ons? We bellen u graag op een ogenblik dat het u uitkomt.

Maak een afspraak