5-tips-om-als-student-geld-te-besparen.jpg

augustus 2016

5 tips om als student geld te besparen

Als student moet je af en toe creatief zijn om rond te kunnen komen of om iets extra te kopen. Op welke manier kan je het best besparen? Hierbij 5 handige tips.

1. Bepaal een vast bedrag voor boodschappen

Bepaal aan het begin van de week een maximumbedrag om boodschappen te doen. Wat je aan het einde van de week van dat bedrag overhoudt, kan je sparen en bijvoorbeeld op je NIBC Direct spaarrekening plaatsen. Je zult snel op zoek gaan naar allerlei manieren om aan het einde van de week zoveel mogelijk geld over te houden.

2. Bespaar op het eten

Besparen op eten kan op veel verschillende manieren. Zelf koken is alvast goedkoper dan uit eten, als je tenminste alles opeet. Daarom is het nog goedkoper om samen met vrienden/huisgenoten te koken en de kosten te delen. Zorg ervoor dat je een aantal basis ingrediënten in huis hebt. Verder is het ook goedkoper om thuis je eigen lunch te maken in plaats van die ergens te kopen. Maak dus zelf thuis je boterhammen, sandwiches of slaatjes klaar voor ’s middags.

3. Shop verstandig

Ga bij het shoppen op zoek naar aanbiedingen en vergelijk altijd de prijzen. Maar vooral: koop enkel wat je nodig hebt en nooit impulsief. Denk dus goed na voor je actie onderneemt. Je kunt alvast veel uitsparen door zowel je kleren als je studieboeken tweedehands te kopen.

4. Deel je kosten

Wanneer je met meerdere mensen samenwoont, kan je natuurlijk een aantal kosten delen waardoor ze goedkoper worden. Denk aan het abonnement op interactieve TV, internet en mobiel surfen. Maar ook voor water en elektriciteit zal het voordeliger zijn. Een auto delen is natuurlijk ook een idee, al is fietsen veel goedkoper.

5. Hou een overzicht

Het is een goed idee om bij te houden hoeveel en waaraan je per week en per maand geldt uitgeeft. Dat kan je helpen om te bepalen waarop je kunt besparen. Een handige app daarvoor is de ‘Mijn uitgaven’ app. op iTunes en Android. Je kan ook werken met Budgettool dat de uitgaven en inkomsten combineert.